Het FIBA Europe Cup toernooi brengt Zorg en Zekerheid Leiden op veel interessante plaatsen. Komende woensdag strijdt de Leidse ploeg in Istanboel tegen Bahcesehir College, de tweede Turkse ploeg in de groep van Zorg en Zekerheid Leiden. Het duel begint om 15.00 uur Nederlandse tijd.

De eerste kennismaking dit jaar met een Turkse ploeg is Zorg en Zekerheid Leiden niet goed bevallen. Pinar Karsiyaka, de nummer twee in de sterke Turkse competitie, overklaste de Leidse ploeg op alle fronten. Het werd een 65-105 nederlaag. Bahcesehir College staat in Turkije voorlaatste met pas twee zeges uit twaalf wedstrijden. Niettemin werd een van die overwinningen wel behaald tegen Pinar Karsiyaka.

Trae Golden is de superster van Bahcesehir Koleji. Hij is geen onbekende voor Zorg en Zekerheid Leiden, want deze Amerikaanse spelmaker kwam afgelopen seizoen nog uit voor Avtodor Saratov. In Leiden noteerde Golden 19 punten (drie driepunters), 7 rebounds en 8 assists. In de return in Rusland was de Amerikaan goed voor 26 punten (drie driepunters), 2 rebounds en 12 assists.

Dat Golden opnieuw in goede vorm steekt, bleek afgelopen woensdag. Bahcesehir College ging door een zwak tweede kwart met 105-90 onderuit tegen Enisey Krasnoyarsk, maar Golden kwam tot 31 punten 9 assists. Golden kreeg daar steun van de Australiër Mangkok Mathiang. De 2.08 meter lange center tekende voor 19 punten en 15 rebounds. JaJuan Markeis Johnson (18 punten) en Dwight Junior Hardy (12 punten) bereikten ook dubbele cijfers.

Bahcesehir College bestaat uit een vreemdelingenlegioen met vijf Amerikanen, een Australiër en een Belg. Er was nog een zesde Amerikaan, Sean Armand, maar die speelde alleen één groepswedstrijd mee tegen Olympic Fribourg.

In de competitie ging Bahcesehir College afgelopen zaterdag nog onderuit tegen Bursaspor: 79-78. Golden kwam tot 27 punten (6 rebounds en 7 assists), Hardy droeg 19 punten bij en Johnson 16. Mangkok scoorde slechts 5 punten, maar pakte wel 17 rebounds. Het team speelde vooral met de starting five. Van de bank kwamen drie Turken, die samen 30 minuten maakten en 7 punten scoorden. Deze trend was min of meer ook aanwezig tegen Enisey Krasnoyarsk. Toen droeg de bank 35 minuten en 8 punten bij. Cameron Clark, een van de Amerikanen, deed in dat duel wel mee, al kwam hij onopvallend van de bank.

Zoals gezegd is Trae Golden de motor van de ploeg. Wil Zorg en Zekerheid Leiden een kans maken, dan zal Golden hoe dan ook afgestopt moeten worden. Wat dat betreft, is het jammer dat Braxton Huggins er woensdag niet bij zal zijn. Hij is naar Los Angeles om de begrafenis van zijn beste vriend bij te wonen. Hij zal op tijd terug zijn voor de wedstrijd van zaterdag tegen Den Helder Suns. De druk om Golden uit te schakelen, zal op de schouders van Worthy de Jong, Tayler Persons en Marijn Ververs rusten, al zal coach Franke er ook een teamdefense tegenaan willen gooien.

In elk geval gaat de Leidse ploeg met een goede mindset richting Turkije. Dat is uiteraard te danken aan de 88-78 overwinning tegen aartsrivaal Heroes Den Bosch.


Bahcesehir Eredivisie EuropeCup FIBA Istanboel

Meer nieuwsberichten