Na de knappe 71-63 overwinning op het Griekse Iraklis en de onnodige uitnederlaag bij Mornar Bar (87-74) neemt Zorg en Zekerheid Leiden het aanstaande woensdag (20.30 uur) op tegen de derde tegenstander in poule E van de FIBA Europe Cup: Bahcesehir College (BKSK).

De Turken noteerden twee Europese overwinningen tot dusver, waaronder het meest recent: een kostbare 63-64 uitoverwinning bij het daardoor nog puntloze Iraklis.
BKSK (opgericht in 2017) is onderdeel van de gelijknamige universiteit uit Istanboel en komt sinds 2018 uit op het hoogste niveau in Turkije. Op dit moment staat de ploeg, samen met nog een aantal andere teams op een gedeelde zesde plaats op de ranglijst, met twee overwinningen en evenveel nederlagen. Daarmee is het vooralsnog een goede middenmoter in de sterke Turkse competitie. Afgelopen zaterdag leed het wel een 73-84 thuisnederlaag tegen het sterke Tofas Bursa. Onlangs was Tofas in België nog te sterk voor Oostende in een wedstrijd in de Basketball Champions League.

De Turkse formatie wordt vanaf de bank geleid door coach Erhan Ernak die eerder bij diverse Turkse topclubs vooral met de jeugd werkte. De selectie van BKSK is op iedere positie sterk bezet met bovendien veel lengte en herbergt naast liefst 9 Turkse spelers ook vijf Amerikanen en nog een speler afkomstig uit Ghana.

Als we de statistieken van beide teams over twee wedstrijden erbij pakken, valt het op dat BKSK en Leiden elkaar nauwelijks ontlopen. De Turken zijn met gemiddeld 47 rebounds tot nu toe het best reboundende team in de FIBA Europe Cup. ZZ Leiden staat in diezelfde categorie echter op een keurige tweede plaats met gemiddeld 44 terugkaatsers. Ook qua assists (16,5 om 17,5 voor Leiden) en gescoord aantal punten (69,5 om 72,5) doen de teams maar weinig voor elkaar onder.

Aanvoerder van de Turkse ploeg is de 2.11 lange center en routinier Oguz Savas, met gemiddeld 16,5 punten over de eerste twee Europese wedstrijden. Topscoorder is hij daarmee niet. Dat is de Ghanese power forward Benjamin Bentil (2.06 meter) met 17 punten, die behalve van onder het bord ook vanachter de driepuntslijn opvallend trefzeker kan zijn. Tegen Iraklis en Tofas ontbrak Bentil echter. Ook de ervaren shooting guard Jamar Smith (1.91 meter, 34 jaar) staat met gemiddeld 15 punten in de dubbele cijfers.

Andere belangrijke spelers in het team zijn: forward Erkan Yilmaz (1.92 meter, gemiddeld 6,5 rebounds en 3 blocks), Muhammed Baygul (shooting guard van 1.91 meter), de Amerikaanse small forward Jamal Jones (2.03 meter), power forward Berkay Candan (2.06 meter) en de beide point guards Kartal Ozmizrak (1.88 meter, gemiddeld 9,5 punten) en Langston Hall (1.93 meter, gemiddeld 4,5 assists). Recent, op 21 oktober, werd ook nog power forward Richard Solomon (2.08 meter) aangetrokken.

Zorg en Zekerheid Leiden was vrij dit weekeinde en heeft dus alle tijd gehad om zich goed voor te bereiden op dit belangrijke thuisduel. Een (kleine) nederlaag is nog niet direct noodlottig, maar kwalificatie voor de volgende ronde wordt dan wel een hele zware opgave. Gesteund door een fel publiek in een mooie ambiance in de eigen Vijf Meihal kan Leiden mogelijk voor een stunt zorgen tegen het licht favoriete BKSK.

Het is overigens niet de eerste keer dat beide clubs elkaar treffen. In het seizoen 2019-2020 kwam Zorg en Zekerheid Leiden de Turken tegen in de tweede groepsfase. In Turkije kreeg Zorg en Zekerheid Leiden klop met 93-71, Een maand later kwam het in Leiden aan op de slotfase. Bahcesehir College won dat duel uiteindelijk met 87-89.


Bahcesehir Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten