69-79

Datum: woensdag 27 oktober 2021 · 20:30
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden redt het niet tegen Bahcesehir College

Net als twee jaar geleden is Zorg en Zekerheid Leiden er niet in geslaagd om in eigen huis van Bahcesehir College te winnen. De Leidse ploeg moest de Turken in het derde kwart laten gaan. In de uitermate goed gevulde Vijf Meihal plaatste Zorg en Zekerheid Leiden nog een paar kleine runs, maar dat was niet voldoende om de winst alsnog over de streep te trekken: 69-79. Thuiswedstrijden verliezen in een korte competitie met vier ploegen maakt het wel lastig om de volgende ronde te bereiken, maar nog niet onmogelijk.

Vooraf was al duidelijk dat het een zware dobber zou worden voor de Leidse formatie, zeker ook voor Asbjørn Midtgaard, die te maken zou krijgen met de ijzersterke Oguz Savas en de recent ingevlogen Richard Solomon. De strijd met Savas was een mooie. Zorg en Zekerheid Leiden liep aan de hand van Arunas Mikalauskas en Jhonathan Dunn uit naar een 10-4 voorsprong. Savas scoorde 8 van de eerste 13 punten voor Bahcesehir College en leek de overhand te hebben tegen Midtgaard. De Deen herstelde zich echter snel en schoot er ook dit keer weer een driepunter in voor 15-11. Zorg en Zekerheid Leiden hield wel een kleine voorsprong, maar door een driepunter van uitblinker Jamar Smith eindigde het eerste kwart bij 21-21.

In het tweede kwart trok Solomon de aandacht met spectaculaire dunks, waarmee hij de Turken op voorsprong zette. Mede door twee driepunters van Luuk van Bree werd het weer 30-28. Met nog een kleine drie minuten te gaan, was er wat commotie. Van Bree maakte een persoonlijke fout op Langstin Hall, die naar de vrije worplijn mocht. Savas maakte zich hier boos om en kreeg een technische fout. Dunn benutte de vrije worp aan de andere kant, waarna Hall ook twee keer feilloos raak schoot voor 33-33. Turnovers en geforceerde schoten zorgden er voor dat Bahcesehir College uit wist te lopen naar een ruststand van 33-37.

Na de pauze sloeg Smith toe. De Amerikaan had voor rust slechts drie punten gescoord, maar opende het derde kwart met drie driepunters. Ineens was er een gat geslagen: 37-46. Twee driepunters op rijn van Berkay Candan, een nieuwe score van Smith (hij zou met 26 punten eindigen) en een dunk van Solomon zorgden zelfs voor 37-56, oftewel een 2-19 opening van het derde kwart. Daarna was het de beurt aan Zorg en Zekerheid Leiden om een run te maken. Mede door driepunters van Marijn Ververs en Worthy de Jong werd het 49-58 (12-2 run) en nam coach Erhan Ernak een time-out. Solomon bepaalde het verschil na drie kwarten op 10 punten: 49-59.

Zorg en Zekerheid Leiden kwam in het laatste kwart een paar keer terug tot 8 punten, maar het geluk lag op sommige momenten bij de tegenstander die tot twee keer toe een driepunter via het bord raak schoot. In de slotfase knalde De Jong nog twee driepunters binnen, maar het mocht niet baten. Met 69-79 boekten de Turken een belangrijke overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden weet dat het volgende week in Griekenland van Iraklis moet winnen om kans te houden op de groepsfase van de tweede ronde.

MIdtgaard pakte opnieuw uit met een double double: 15 punten en 11 rebounds. De Jong en Dunn noteerden 12 punten. Mikalauskas (11 punten) en Van Bree (10 punten) scoorden ook in de dubbele cijfers. Wat Zorg en Zekerheid Leiden uiteindelijk de das om deed, waren de turnovers (15 keer tegen 10 voor de Turken) en het feit dat Bahcesehir College 15 aanvallende rebounds kon pakken.

“We wisten in de game te blijven, maar in het derde kwart kwamen we onder druk en konden we geen goede oplossingen vinden in de aanval”, luidde het commentaar van coach Geert Hammink. “In die periode schoten zij drie driepunters op rij raak. Ik ben trots op onze spelers over hoe zij zijn blijven vechten voor een beter resultaat.”