87-74

Datum: woensdag 20 oktober 2021 · 19:00
Team: Eredivisie
Locatie: Sports Hall Topolica, Bar (Montenegro)

Statistieken

Onnodig verlies ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zichzelf een slechte dienst bewezen in de FIBA Europe Cup. Met nog twee minuten te spelen in het derde kwart stond de Leidse formatie zeven punten voor (57-64). Daarna viel de ploeg stil, werd er te makkelijk de bal verspeeld en kwam Mornar Bar er overheen met een 18-2 run. Doordat de Montenegrijnen er in de laatste drie minuten ook nog eens vier driepunters raak schoten, liep het verschil nog aardig op: 87-74.

In de kustplaats Bar kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor de tweede keer in actie in de strijd om de FIBA Europe Cup. Mornar Bar had het eerste duel verloren en winst was dus geboden. In een niet al te goed gevulde hal liet Zorg en Zekerheid Leiden zich niet overrompelen. Asbjørn Midtgaard was in het eerste kwart niet af te stoppen en zat na tien minuten spelen al op 14 punten. Halverwege het kwart was het 15-10 voor de thuisploeg, maar de Leidse formatie kwam daarna door met een 10-0 run. Het kwart werd afgesloten met een 25-28 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden.

In het tweede kwart speelde een oud euvel opnieuw op. Gescoord werd aanvankelijk nauwelijks en dat was vooral te wijten aan turnovers. Daar wist Mornar Bar wel raad mee en met nog anderhalve minuut te gaan tot de rust stond het 45-35. Mede door goede turn-around jumpertjes van Luuk van Bree wist Zorg en Zekerheid Leiden de schade bij rust te beperken tot 45-41.

Na de pauze liep Mornar Bar eerst uit naar 54-43. Dat was het sein voor Zorg en Zekerheid Leiden om het tempo wat op te voeren. Jhonathan Dunn pakte vijf punten op rij mee en kreeg steun van Arunas Mikalauskas. Met nog vier minuten te spelen maakte Worthy de Jong de 13-0 run vol en stond de Leidse ploeg weer op voorsprong. Driepunters van De Jong en Dunn en het 22ste punt van Midtgaard brachten de stand op 57-64.

Na drie minuten in het vierde kwart zette Einaras Tubutis Zorg en Zekerheid Leiden voor het laatst op voorsprong: 64-66. Dat was de enige score in de acht minuten na die voorsprong van zeven punten. Kon de Leidse ploeg in de voorgaande kwarten een achterstand in korte tijd wegwerken, daar was nu geen sprake meer van. Pas bij 75-66 wist Midtgaard weer een score voor de Leidse ploeg bij te schrijven. In de laatste drie minuten regende het ook nog eens (open) driepunters, waardoor de nederlaag nog betrekkelijk hoog uitviel: 87-74. De driepunters vielen overigens goed bij de ploeg uit Montenegro, want 14 bommen waren raak. Zorg en Zekerheid Leiden bleef steken op 7.

Midtgaard werd topschutter met 27 punten (tegen 71,4%) en 11 rebounds. Dat leverde de Deen een hoge efficiency score op van 32. Van Bree en Dunn tekenden voor 11 punten. De Jong was goed voor 10 punten, Mikalauskas voor 8. Ververs, die weer in de starting five stond, kwam tot 5 punten en Tubutis noteerde 2 punten. Met 20 punten was Strahinja Micovic topschutter namens Mornar Bar.

In de andere confrontatie wist Bahcesehir College nipt te winnen van Iraklis BC: 63-64.