68-75

Datum: zondag 17 oktober 2021 · 14:00
Team: Eredivisie
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Statistieken

ZZ Leiden slaat in slotfase toe

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de altijd lastige uitwedstrijd tegen Landstede Hammers in winst omgezet. Na een sterk eerste kwart(15-21) nam de Zwolse formatie het heft in handen. Aan het begin van het vierde kwart pakte de Leidse ploeg de voorsprong terug, maar met nog iets meer dan drie minuten te gaan was Landstede weer aan de leiding gekomen: 66-63. Een 8-0 run van Zorg en Zekerheid Leiden bleek beslissend te zijn: 68-75.

Met één verliespartij voor beide ploegen (tegen Heroes Den Bosch) was er in Zwolle dus sprake van een topper, waarbij de tweede plaats op het spel stond. Voor een van de eerste keren koos Geert Hammink voor een andere startende vijf, want Marijn Ververs begon op de bank ten faveure van Maarten Bouwknecht.

De start van de Leidse ploeg was veelbelovend. Via een actieve Arunas Mikalauskas, Asbjørn Midtgaard en Jhonathan Dunn stond er al snel een 3-8 stand op het bord. Door een drietje van Einaras Tubutis en een score van Worthy de Jong liep de Leidse ploeg door naar een 8-16 voorsprong. Een drietje van Noah Dahlman (26 punten, 10 rebounds) werd gecounterd door een bommetje van De Jong. Diezelfde De Jong sloot het eerste kwart met een score af voor 15-21.

In het tweede kwart sloop Landstede Hammers langzaam dichterbij. Bij 31-32 in zevende minuut moest Zorg en Zekerheid Leiden een 8-0 run incasseren. Via vrije worpen van Midtgaard en Bouwknecht werd de negatieve marge verkleind tot drie punten: 39-36.

Met een score uit een fastbreak van Tubutis begon Zorg en Zekerheid Leiden aan de tweede helft. Midtgaard kwam lekker door met een dunk, maar het was Landstede Hammers dat vervolgens weer een gat sloeg naar 51-42. Bouwknecht, die in het vierde kwart een belangrijke rol van betekenis speelde, zorgde uiteindelijk weer voor een Leidse score. De Leidse verdediging stond als een huis en in de laatste vier minuten wist Landstede alleen nog een vrije worp te benutten. Via enkele scores van topscorer Mikalauskas (16 punten) en een dunk van De Jong na een Zwolse turnover werd het derde kwart bij een stand van 54-53 afgesloten.

Na twee minuten in het vierde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden door een driepunter van Dunn weer op voorsprong: 57-58. Twee minuten later was het 59-63 voor de Leidse formatie, maar opnieuw kwam Landstede Hammers opzetten. Kevin Bleeker (13 punten, 10 rebounds) zette met zeven punten op rij de Zwolse formatie weer aan de goede kant van de score: 66-63.

Zorg en Zekerheid Leiden rechtte de rug en zag Bouwknecht vijf punten op rij maken, gevolgd door een vrije worp van Mikalauskas en een dunk van Tubutis. Opeens stond het 66-71 en waren er nog een kleine twee minuten te spelen. Dahlman scoorde nog tegen, waarna aan de andere kant Luuk van Bree voor 68-73 zorgde. Landstede speelde de kaart van Bleeker uit, maar tot twee keer toe werd zijn poging geblokt door Tubutis. Na een score van Bouwknecht werd Bleeker nogmaals geblokt, dit keer door Mikalauskas. Bouwknecht pakte vervolgens de rebound en daarmee was de wedstrijd gespeeld: 68-75.

Waar bij Landstede de meeste scores kwamen van Dahlman en Bleeker, daar had Zorg en Zekerheid Leiden zes spelers met 9 punten of meer. Naast de 16 punten van Mikalauskas zaten Bouwknecht (12), Midtgaard (11), De Jong (11) en Dunn (10) ook nog in de dubbele cijfers. Met de 9 punten van Tubutis en de 6 van Van Bree kom je uit op 75.

Zorg en Zekerheid Leiden kan zich nu richten op de wedstrijd van woensdag voor de FIBA Europe Cup. De Leidse ploeg gaat dan op bezoek bij Mornar Bar. De eerstvolgende competitiewedstrijd staat gepland voor zaterdag 30 oktober, dan in eigen huis tegen Apollo Amsterdam.