Voor Zorg en Zekerheid Leiden staat woensdagmiddag in Istanbul (15.00 uur Nederlandse tijd) een vervolg in de FIBA Europe Cup op het spel. Winst op het nog ongeslagen Bahcesehir College betekent automatisch plaatsing voor de volgende ronde.

Ook bij een nederlaag in Turkije behoort kwalificatie voor de tweede ronde nog tot de mogelijkheden. Daarvoor is Leiden wel sterk afhankelijk van een nederlaag van Mornar Bar tegen het nog puntloze Iraklis. Zorg en Zekerheid Leiden heeft op dit moment één overwinning meer dan de Montenegrijnen, maar op onderling resultaat over twee wedstrijden heeft Leiden een minder doelsaldo (-8).

Winnen is dus het devies in Istanbul, maar dat is voorwaar geen eenvoudige opgave. In de sterke Turkse Liga (met twee Euroleague teams en diverse andere clubs die in één van de Europese competities spelen), komt Bahcesehir tot dusver redelijk goed voor de dag (9e van 16 teams). Afgelopen weekend werd maar met twee punten verloren bij Darussafaka. In die wedstrijd speelde ook powerforward Benjamin Bentil (in 2017 de eerste Ghanees in de NBA) weer mee, die in de wedstrijd in Leiden nog ontbrak.

Zorg en Zekerheid Leiden was afgelopen weekend vrij, door het vrijwillig uitstellen van thuiswedstrijden in de BNXT League (vanwege corona en het verplicht moeten spelen zonder publiek). Dat gaf in elk geval center Asbjørn Midtgaard de gelegenheid om zijn voetblessure verder te laten herstellen.

De ploeg van coach Hammink heeft zich de afgelopen week dus volledig kunnen richten op deze wedstrijd. Zorg en Zekerheid Leiden heeft een absolute topprestatie nodig om de Turken op hun eigen terrein te verslaan. In de heenwedstrijd in Leiden wonnen de Turken met 69-79. Het eerste en vierde kwart gingen in dat duel precies gelijk op. In het tweede kwart scoorde Leiden maar 12 punten (tegen 16 van Bahcesehir), en in het derde kwart liep het verschil op naar tien, waarna Leiden dat niet meer goed maakte. Vooral guard Jamar Smith (goed voor 26 punten en hier te zien op de foto) deed Leiden pijn in die wedstrijd.

Voor Zorg en Zekerheid Leiden is het zaak om scherp aan deze wedstrijd te beginnen en gedurende 40 minuten uiterst geconcentreerd te blijven spelen, zonder te veel balverlies te leiden. Eén of twee momenten van verslapping en de Turken zullen meteen toeslaan. Voordeel voor Leiden is dat de Turken al geplaatst zijn en niet per se hoeven. Als Zorg en Zekerheid Leiden een kleine voorsprong kan nemen en die tot het eind toe weet te verdedigen, ligt het bereiken van de tweede ronde zomaar in het verschiet.