71-77

Datum: woensdag 30 maart 2022 · 19:30

ZZ Leiden redt het net niet

Zorg en Zekerheid Leiden wist drie kwarten lang Bahcesehir College achter zich te houden. Met een 58-51 voorsprong begon de Leidse formatie aan het laatste kwart van deze eerste wedstrijd uit de halve finale van de FIBA Europe Cup. Een 0-9 run poetste de voordelige marge van Zorg en Zekerheid Leiden weg. In de Leidse heksenketel, waar ook veel Turkse fans aanwezig waren, ging de winst uiteindelijk naar Bahcesehir College: 71-77. Zorg en Zekerheid Leiden weet wat het te doen staat volgende week woensdag.

Beide ploegen kwamen elkaar dit seizoen al twee keer tegen. In de groepsfase van de eerste ronde was de Turkse ploeg tot twee keer toe te sterk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Sindsdien heeft de Leidse ploeg aardige progressie doorgemaakt, door overtuigend de groepsfase van de tweede ronde en de kwartfinale winnend af te sluiten. Bahcesehir College deed het ook erg goed. Van de 14 voorgaande Europese duels werd er slechts eentje verloren. In tegenstelling tot de eerste wedstrijd in Leiden konden de Turken nu wel beschikken over hun twee NBA-troeven Tarik Black en Sam Dekker.

Na de openingsscore van Arunas Mikalauskas lieten de Turken zien de wedstrijd snel te willen beslissen. Oguz Savas, Jamal Jones en Jamar Smith weten de basket makkelijk te vinden. Asbjørn Midtgaard antwoordde met 11 punten op rij voor de Leidse ploeg, waardoor het weer een gelijk opgaande partij werd. Daarna sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje via driepunters van Jhonathan Dunn en Worthy de Jong plus een lay-up van Maarten Bouwknecht: 19-14. Dit tot grote vreugde van het grootste deel van de toeschouwers in de uitverkochte Vijf Meihal. Black zorgde met een dunk voor de eindstand na 10 minuten spelen: 19-16.

In de eerste vier minuten van het tweede kwart speelde Zorg en Zekerheid Leiden oogstrelend basketbal. Via vijf punten op rij van Luuk van Bree en twee bommetjes van Dunn kwam de Leidse ploeg op een voorsprong van 10 punten: 30-20. Aan de hand van de fysiek spelende Dekker en de sterke Savas kwam Bahcesehir terug tot 36-33. Een schotje van Mikalauskas zorgt voor een ruststand van 38-33.

Na de pauze drong Bahcesehir al weer snel aan. Binnen vier minuten was het verschil teruggebracht tot twee punten en leek Zorg en Zekerheid Leiden te wankelen. Leek, want dat gebeurede dus niet. Midtgaard en Mikalauskas gingen de ploeg in aanvallend opzicht voor, terwijl Einaras Tubutis een break afrondde met een dunk. Nog geen twee minuten later was er weer een marge van negen punten: 51-42. Met nog iets meer dan een minuut te spelen tot het einde van het derde kwart zette De Jong de Leidse ploeg met drie rake vrije worpen op 56-47. Black en Erkan Yilmaz scoorden nog tegen, maar de laatste score van het kwart is voor De Jong: 58-51.

Als je dan een fase moet aanwijzen waarin Zorg en Zekerheid Leiden het overwicht in de wedstrijd verloor, dan zijn het de eerste anderhalve minuut van het laatste kwart. Drie keer balverlies op rij en daar profiteerden de Turken optimaal van met een 0-9 run. Vervolgens werd er om en om gescoord, onder meer een driepunter van Bouwknecht. In de vierde minuut zette Dunn met een atletische score Zorg en Zekerheid Leiden voor het laatst op voorsprong: 64-63. Steeds pakten de Turken in het vervolg een voorsprong en moest Zorg en Zekerheid Leiden alle zeilen bijzetten. Na een steal dunkte De Jong beide ploegen vier minuten voor tijd weer op gelijke hoogte: 69-69.

Twee minuten voor tijd kreeg Zorg en Zekerheid Leiden in één aanval de kans om opnieuw op gelijke hoogte te komen, maar dat lukte niet. Aan de andere kant liep Savas dan een fastbreak binnen voor 71-75. Zorg en Zekerheid Leiden kwam verder niet meer tot scoren. Met een dunk bepaalde Dekker de eindstand op 71-77. Drie kwarten had Zorg en Zekerheid Leiden het betere van het spel, maar in het laatste kwart ging het toch nog mis. “In de eerste drie kwarten speelden we geweldig teambasketbal”, zag ook coach Geert Hammink. “In de vierde kwart haperde de ballmovement en zochten we de verkeerde oplossingen.” Zorg en Zekerheid Leiden zal volgende week met minimaal zeven punten verschil moeten winnen om alsnog de finale te bereiken.