92-96

Datum: zaterdag 2 april 2022 · 20:00

ZZ Leiden onderuit na verlenging

Zorg en Zekerheid Leiden is de voordelige positie ten opzichte van Heroes Den Bosch kwijt. De Leidse ploeg ging na verlenging ten onder tegen Telenet Giants Antwerp. Met name in het tweede kwart moest de Leidse ploeg de Belgische formatie laten gaan. In de slotfase wist Zorg en Zekerheid Leiden er nog een verlenging uit te slepen. Daarin kwam de formatie van coach Geert Hammink net te kort: 92-96.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een goede start tegen de Belgische tegenstrever. Via driepunters van Jhonathan Dunn en Einaras Tubutis (twee stuks) en een dunk van Arunas Mikalauskas pakte de Leidse ploeg meteen een 13-4 voorsprong. Reden voor coach Luc Smout om een time-out te nemen. Na een dunk van Asbjørn Midtgaard en een drietje van Mikalauskas raasde Zorg en Zekerheid Leiden door naar 20-7, de maximale voorsprong in dit duel.

Via drietjes van Matt Tibby en een fraaie dunk van Markel Brown kwam de ploeg uit Antwerpen wel beter in de wedstrijd, maar Zorg en Zekerheid Leiden wist de voorsprong vast te houden door drietjes van Mikalauskas en Dunn. Drie rake vrije worpen van Dennis Donkor brachten de stand na 10 minuten op 28-21.

Tot de derde minuut van het tweede kwart was er nog niets aan de hand. Mikalauskas liep tijdens een aanvallende fout een knieblessure op, die hem daarna voor de rest van de wedstrijd aan de kant zou houden. Met nog zes minuten tot de rust genoot Zorg en Zekerheid Leiden een 40-31 voorsprong. Vanaf dat moment kwam er zand in de Leidse motor. Midtgaard werd inside niet bereikt, Worthy de Jong had zijn vizier nog niet scherp afgesteld en Maarten Bouwknecht dunkte een open lay-up mis. Samen kwamen Midtgaard en De Jong tot aan de rust tot twee punten. Bij Antwerpen ging het van een leien dakje. Via een 0-11 run kwamen de Belgen aan de goede kamt van de score. Tubutis dunkte nog wel 42-42 op het bord, maar de laatste vier punten tot aan de rust waren voor de bezoekers: 42-46.

Meteen na de pauze knalde De Jong een driepunter binnen om het verschil terug te brengen tot één punt. Brown en Tibby via driepunters zorgden er echter voor dat Antwerpen op voorsprong bleef. Tubutis plaatste nog wel een dunk, maar de handige Elvar Fridriksson wist de basket makkelijk te vinden. Halverwege het derde kwart stond het 49-58 en was het alle hens aan dek voor Zorg en Zekerheid Leiden. Luuk van Bree verzilverde een driepunter en kreeg vier minuten voor het einde van het kwart de eerste vrije worpen voor Zorg en Zekerheid Leiden in de wedstrijd. Vlak voor het einde van het kwart was er nog steeds een gaatje van negen punten. Een bommetje van De Jong vormde de afsluiting van het derde kwart bij een stand van 62-68.

Aan het begin van het laatste kwart sloop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Een and-1 van Van Bree zorgde voor een stand van 70-73. Tot twee keer toe legde Midtgaard aan voor een driepunter, maar zonder succes. Aan de andere kant was Tibby (zes driepunters raak) succesvoller. Twee drietjes van De Jong verkleinden de marge tot twee punten: 76-78. Een up-and-under van Bouwknecht zorgde twee minuten voor tijd voor een gelijke stand. Een nieuw drietje van Tibby werd gevolgd door een gemiste driepunter van Midtgaard en één rake vrije worp van Tubutis: 79-81 en nog 35 seconden te spelen. Een drive van Fridriksson werd door Bouwknecht geblokt en uit de rebound wist Antwerpen tot twee keer toe niet te scoren. Met twee rake vrije worpen zorgde Dunn voor een verlenging.

Midtgaard bracht Zorg en Zekerheid Leiden in de extra speeltijd weer op voorsprong. Bouwknecht deed dat ook met twee rake vrije worpen, maar liep bij de volgende aanval tegen een technische fout voor flopping op. Niettemin stond Zorg en Zekerheid Leiden met nog een kleine drie minuten te gaan op voorsprong: 87-86. Twee dunks op rij van Roby Rogiers hielpen Antwerpen weer in het zadel. Met nog 23 seconden te gaan, stapte Jean-Marc Mwema te dicht naar de lijn bij een uitbal en dat is tegenwoordig een technische fout. Dunn benutte dat buitenkansje voor 90-93, maar miste vervolgens een misschien wel te snel genomen driepuntspoging. Vanaf de lijn bezegelde Brown het lot van Zorg en Zekerheid Leiden: 92-96.

De Jong werd met 18 punten (allemaal na rust gemaakt) topscorer bij Zorg en Zekerheid Leiden. Tubutis en Dunn (6 assists) kwamen allebei tot 15 punten. Midtgaard kwam niet verder dan vier punten, maar pakte wel 13 rebounds en blockte vijf schoten. Volgende week zaterdag staat de return op het programma.