90-82

Datum: woensdag 6 april 2022 · 19:00
Team: Eredivisie
Locatie: Fenerbaçe Arena, Istanboel (Turkije)

Statistieken

ZZ Leiden eervol ten onder

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om de finale van de FIBA Europe Cup te bereiken. Fikse tegenvaller was vooraf dat Einaras Tubutis te ziek was om in Istanboel mee te spelen. De Leidse ploeg bleef tot het einde strijden, maar zag Bahcesehir College met scherp van afstand raak schieten. Via een ruststand van 46-38 werd het uiteindelijk 90-82 voor de Turken, die een einde maakten een heel mooi Europees seizoen van Zorg en Zekerheid Leiden.

Door het uitvallen van Tubutis nam Luuk van Bree zijn plaats in de starting five in. Vooraf was duidelijk dat Zorg en Zekerheid Leiden moest winnen met minimaal zeven punten verschil. Na een dunk van Asbjørn Midtgaard stond die marge na een kleine drie minuten ook daadwerkelijk op het scorebord: 2-9. Driepunters van Jamal Jones (vijf over de hele wedstrijd) en Sam Dekker brachten Bahcesehir al snel weer in de buurt van de Leidse ploeg.

Jhonathan Dunn kende een goede start en scoorde in het eerste kwart al 12 punten. Mede daardoor bleef de Leidse ploeg tot twee minuten voor het einde van het eerste kwart aan de goede kant van de score. Tegen het einde van dat kwart sloeg Bahcesehir, ondanks een dunk met bonus van Peter Olisemeka, een gaatje van zes punten: 25-19.

In het tweede kwart moest Zorg en Zekerheid Leiden dus al in de achtervolging, zeker toen het verschil opliep naar 9 punten. Door een score uit een aanvallende rebound van Olisemeka, die zijn beste wedstrijd voor Zorg en Zekerheid Leiden tot nu toe speelde, en een onsportieve fout van Muhammed Baygül op Worthy de Jong hervond de Leidse ploeg zich. Na een driepunter van Arunas Mikalauskas was het gat geslonken tot vijf punten. Aan de hand van Dekker, die nog wel hard geblockt werd door Olisemeka, vergrootte Bahcesehir de marge bij rust naar 46-38.

De Turken openden de tweede helft met twee rake driepunters van Jones, waarop Geert Hammink meteen een time-out nam. Dat pakte goed uit, want via twee rake vrije worpen van Dunn en twee driepunters van Van Bree plaatste de Leidse ploeg een 8-0 run om terug te komen tot 52-46. Het hielp ook mee dat Mikalauskas een dunkpoging van Dekker zonder fout wist af te wenden. Een technische fout van Hammink leverde Kartan Ozmizrak vier vrije worpen op en daar wist hij wel raad mee.

Vanaf dat moment was Ozmizrak niet meer te stuiten. In korte tijd voegde hij 10 punten aan zijn totaal toe, waardoor het verschil snel opliep: van 52-46 naar 67-48. Dor vier punten van Olisemeka en een drietje in de buzzer van Maarten Bouwknecht werd het derde kwart bij 72-57 afgesloten. De finale was al uit zicht, maar dat betekende niet dat de rode loper uitgelegd werd.

Met nog zes minuten te gaan, was het verschil wel opgelopen naar 21 punten: 84-63. Toch waren de Turken er niet gerust op. Na een score van Midtgaard en een steal plus score van Worthy de Jong, die 10 assists afleverde, nam Erhan Ernak meteen een time-out. Eigenlijk tevergeefs, want Zorg en Zekerheid Leiden had het momentum te pakken. Bouwknecht benutte drie vrije worpen, waarna Van Bree twee keer succesvol was vanaf de lijn. Door deze 11-0 run was het verschil teruggebracht naar 10 punten: 84-74.

Ozmizrak schoot verviolgens zijn vijfde driepunter binnen, maar de Leidse ploeg bleef aandringen. Een driepunter van Bouwknecht werd gevolgd door een driepunter en twee rake vrije worpen van Dunn, die zijn schot van het eerste kwart had teruggevonden. Op iets meer dan een minuut voor het einde was Zorg en Zekerheid Leiden teruggekomen tot vijf punten verschil: 87-82. Uiteindelijk zorgde de vijfde driepunter van Jones voor een 90-82 eindstand. Die driepunters waren wel tekenend voor het uiteindelijke verschil. Bahcesehir College schoot 16 keer raak uit 31 pogingen, Zorg en Zekerheid Leiden kwam tot 8 uit 25.

De achttiende Europese wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden was dus de laatste, maar wat een fantastische prestatie heeft de ploeg geleverd door zo ver in het toernooi te komen. En onderweg ploegen als medi Bayreuth, Parimatch Parma, Legia Warszawa en Crailsheim achter zich te laten. Al met al hebben de spelers veel ervaring opgedaan en dat kan later in het seizoen nog wel van pas komen.

Dunn sloot het duel af met 21 punten, gevolgd door Bouwknecht met 13 punten. Ook Olisemeka (11), Van Bree (10) en Mikalauskas (10) scoorden nog in de dubbele cijfers.