83-92

Datum: zaterdag 9 april 2022 · 20:00
Locatie: Lotto Arena, Antwerpen (België)

ZZ Leiden neemt revanche in Antwerpen

Na vier nederlagen op rij (twee in de Europe Cup en twee in de BNXT League) heeft Zorg en Zekerheid Leiden weer een overwinning kunnen boeken. In Antwerpen werd, zonder de voor minstens drie weken uitgeschakelde Worthy de Jong, revanche genomen voor de nederlaag van vorige week tegen Telenet Giants Antwerp. Gesteund door talloze meegereisde Leidse supporters won Zorg en Zekerheid Leiden met 83-92.

Luuk van Bree nam net als afgelopen woensdag plaats in de starting five. Met scores van Jhonathan Dunn en twee drietjes van Arunas Mikalauskas kende Zorg en Zekerheid Leiden een goede start. Na amper vier minuten spelen moest Luc Smout bij een 4-12 achterstand een time-out nemen. Zorg en Zekerheid Leiden zou overigens geen seconde achter hebben gestaan.

Telenet Giants Antwerp kwam even wat dichterbij, maar met dunks van Einaras Tubutis en Peter Olisemeka werd het eerste kwart afgesloten met een 16-24 voorsprong. Olisemeka liet afgelopen woensdag al goede dingen zien en zette dat spel in het tweede kwart door. Een score onder bord, een alley-oop op een pass van Maarten Bouwknecht, een rake vrije worp en nogmaals een dunk (en dit alles in nog geen vier minuten tijd) bracht de Leidse ploeg een voorsprong van 10 punten: 21-31.

Zorg en Zekerheid Leiden hield met driepunters de Antwerpse formatie op afstand. Met vier drietjes probeerde Markel Brown het tij wel te keren, maar een dunkje van Arunas Mikalauskas zorgde voor een ruststand van 41-53. Bij de goed schietende Leidse ploeg zaten al drie spelers in de dubbele cijfers: Dunn met 14 (een driepunter van hem werd toegekend aan Olisemeka), Olisemeka 10 en Mikalauskas 10.

De Leidse ploeg kende een zwakke start van de tweede helft, maar Telenet Giants Antwerp kon daar niet echt van profiteren. Even werd het acht punten, maar Mikalauskas, Midtgaard en Dunn dwongen Smout halverwege het derde kwart bij een stand van 45-58 opnieuw tot een time-out. Met succes, want na een driepunter van Matt Tiby en een 4-point play van Jaylen Hands was het opeens 52-58. Prompt antwoordde Van Bree met een driepunter. Elke keer als de Antwerpse ploeg scoorde, had Zorg en Zekerheid Leiden een antwoord klaar. Met 60-69 werd het derde kwart afgesloten.

Aanvankelijk zorgden Marijn Ververs, Olisemeka en Tubutis met scores dat de marge in het vierde kwart rond de 10 punten bleef hangen. Met nog zes minuten te gaan was er bij een stand van 66-76 niets aan de hand. Die marge was er met nog vier minuten te gaan ook nog. Toch ging het wat minder soepel bij Zorg en Zekerheid Leiden. Na de vijfde fout van Dunn mocht Brown drie vrije worpen nemen. Hij benutte er twee. Aan de andere kant miste Van Bree er twee. Vervolgens was Hands twee keer succesvol vanaf de lijn en was het anderhalve minuut voor tijd nog maar 80-84.

Mikalauskas werkte Brown (22 punten) wel het veld uit met een vijfde fout voor de Amerikaan, maar zag na één rake vrije worp de Antwerpse ploeg terugkomen tot 82-85. Met nog 40 seconden te spelen, benutte Asbjørn Midtgaard alleen zijn eerste vrije worp. Mikalauskas pakte echter de aanvallende rebound. Roby Rogiers maakte zijn vijfde fout, waarna Mikalauskas vanaf de lijn voor 82-87 zorgde. Antwerpen kreeg haast en begon fouten te maken, waarop Ververs drie vrije worpen door de ring liet glijden voor 83-90. Elf seconden voor tijd bepaalde Tubutis de eindstand op 83-92.

Mikalauskas was toch wel de man of the match met bijna een triple double: 21 punten, 11 rebounds en 8 assists. Midtgaard sloot af met 15 punten en 16 rebounds.