Komende zaterdag staat de enige echte basketbalklassieker weer op het programma. In De Maaspoort neemt Zorg en Zekerheid Leiden het dan om 20.00 uur op tegen Heroes Den Bosch. Het wordt voor de Leidse formatie de eerste grote test in het Nederlandse deel van de BNXT League.

De rivaliteit tussen Heroes Den Bosch en Zorg en Zekerheid Leiden gaat al terug naar de jaren zeventig en tachtig. In die tijd waren beide ploegen toonaangevend in Nederland en werd er Europees ook aardig gepresteerd.

Met de terugkeer van topbasketbal in Leiden in 2006 werd de rivaliteit nieuw leven ingeblazen. Het zijn nu eenmaal wedstrijden die iets speciaals bieden. Vorig jaar was Heroes Den Bosch in de Domestic League onaantastbaar. Alle achttien duels werden in winst omgezet, waaronder dus ook twee keer tegen Zorg en Zekerheid Leiden. Dat neemt niet weg dat de formatie van coach Doug Spradley aan het eind van het seizoen de drie hoofdprijzen in de wacht wist te slepen.

Hoe de verhoudingen nu liggen, daar valt nu nog weinig over te zeggen. Zorg en Zekerheid Leiden was zowel tegen Den Helder Suns (65-100) als Yoast United (102-58) oppermachtig en kon rustig diep de bank opgaan. Heroes Den Bosch ging in de Nederlandse competitie onderuit tegen Donar, maar rekende gisteravond, vooral na rust, af met LWD Basket. Het halen van het hoofdtoernooi van de Champions League zat er voor de Bosschenaren niet in. Zij gaan net als Zorg en Zekerheid Leiden acteren in de groepsfase van de FIBA Europe Cup.

Hoewel het seizoen pas net is begonnen, wordt er nu al gesleuteld aan de ploeg van Heroes Den Bosch. Austin Luke werd aangetrokken, maar kampt met een blessure. Op het laatste moment werd Lee Moore binnengehaald om de positie van spelverdeler in te vullen. Tegen Donar was hij nog niet speelgerechtigd.

Voor DeMario Mayfield was een leidende rol weggelegd. De Amerikaan, die enkele jaren terug ook al voor Heroes Den Bosch speelde, vroeg begin deze week om ontbinding van zijn contract. Privéomstandigheden maakten een langer verblijf in Den Bosch echter niet mogelijk. Daar zal een vervanger voor komen.

Ook Emmanuel Akot zal vanwege een blessure zaterdag nog niet inzetbaar zijn voor de formatie van coach Erik Braal. Dat neemt niet weg dat er nog wel degelijk een goede ploeg staat. Interessant is het om te zien wat de kwaliteiten zijn van nieuwkomers Moore, DJ Fenner en Roberts Stumbris. Van de ervaren Boy van Vliet, Thomas van der Mars, Jito Kok en Keime Helfrich weten we maar al te goed waar deze heren toe in staat zijn.

Het zal dan ook een wedstrijd worden, waarin de Leidse spelers zich van hun beste kant moeten laten zien. Een mooie testcase dus.


BNXT_League Eredivisie HeroesDenBosch Klassieker Preview

Meer nieuwsberichten