Na een aantal oefenwedstrijden staat aan het einde van woensdagmiddag dan de eerste officiële ontmoeting voor Zorg en Zekerheid Leiden op het programma. In de halve finale van het kwalificatietoernooi voor de FIBA Europe Cup neemt de Leidse ploeg het op tegen Czarni Slupsk. De Poolse ploeg plaatste zich voor de halve finale door dinsdagavond met 83-73 te winnen van het Zweedse Jamtland Basket.

De ploeg uit Slupsk, een Poolse stad die ooit is ontstaan als Slavische nederzetting rond een burcht, herbergt één bekende speler, namelijk Shavon Coleman. De Amerikaanse forward kwam in het seizoen 2018-2019 uit voor Dutch Windmills uit Dordrecht en speelde afgelopen seizoen bij Okapi Aalst. Coleman startte wel, maar had een gering aandeel in de Poolse zege: 5 punten en 5 rebounds.

Het meeste wapengekletter kwam van Diante Watkins, een 1.75 meter lange guard. De Amerikaanse spelmaker (zie foto) was goed voor 23 punten, 5 rebounds en 6 assists. Een andere guard, Zackery Bryant, droeg 14 punten bij. Datzelfde aantal was er weggelegd voor De’Quon Lake, een 2.08 meter lange Amerikaanse forward. David DiLeo, een 2.06 meter lange forward, noteerde 12 punten.

Naast Coleman, Watkins en Bryant bestond de startende vijf van coach Mantas Cesnaukis uit Mikolaj Witlinski (1.95 meter lange shooting guard) en Pawel Leonczyk (een 2.03 meter lange power forward). De Poolse formatie speelde vrijwel de hele wedstrijd met de zeven bovengenoemde spelers.

Het was overigens geen uitgesproken overwinning. Jamtland Basket, dat Europees debuteert, ging halverwege aan de leiding met 39-40 en ook bij aanvang van het laatste kwart kon het nog alle kanten op: 63-63. Een 8-0 run (van 70-69 naar 78-69) bleek uiteindelijk beslissend te zijn voor de uitkomst.


Czarni_Slupsk Eredivisie EuropeCup FIBA

Meer nieuwsberichten