Zorg en Zekerheid Leiden speelt dinsdagavond om 19.30 uur de tweede wedstrijd in de halve finale van de play-offs. De Leidse ploeg won het eerste duel tegen Landstede Hammers met 97-87. Doordat het een best of three serie is, zijn twee zeges voldoende om de finale te bereiken. Zorg en Zekerheid Leiden staat dus op matchpoint.

De formatie van Geert Hammink speelde gedurende het regulier seizoen slechts één wedstrijd in Zwolle. Dat was meteen de laatste wedstrijd van het seizoen. Zorg en Zekerheid Leiden stond wel onder druk, want een nederlaag zou betekenen dat de eerste plaats verloren zou gaan aan Heroes Den Bosch, dat immers de Leidse ploeg op de hielen zat.

Of de spelers de druk voelden? Zorg en Zekerheid Leiden liet er in ieder geval niets van blijken. Verdedigend zat het goed in elkaar, waarbij Landstede Hammers ogenschijnlijk makkelijke ballen miste. De Leidse spelers hadden daar echter geen moeite mee. Zorg en Zekerheid Leiden nam snel de leiding, al waren de verschillen halverwege (32-40) nog niet groot. Dat gebeurde wel in het derde kwart, dat door de Leidse formatie met maar liefst 31-7 werd gewonnen. Daardoor stond het bij het ingaan van het laatste kwart een voorsprong van 32 punten (39-71) op het bord. Landstede snoepte daar nog wel iets van af, maar de 58-79 zege kwam totaal niet in gevaar. Dat was wel een Landstede dat met Ralf de Pagter en met Bart van Schaik speelde, het tweetal dat afgelopen zaterdag ontbrak.

Landstede Hammers is nog steeds de regerend landskampioen. De Zwolse formatie behaalde die titel in 2019, maar zoals bekend zijn er afgelopen seizoen geen play-offs gespeeld. De ploeg staat nu met de rug tegen de muur, maar zal er op gebrand zijn om de serie weer in evenwicht te brengen. Het feit dat Landstede Hammers een achterstand van 21 punten wist terug te brengen tot twee punten, zal de Zwolse formatie toch het nodige zelfvertrouwen hebben geschonken.

Kayel Locke (26 punten) en Mike Schilder (10 punten na rust) waren afgelopen zaterdag de twee spelers die de wederopstanding van Landstede Hammers inleidden. Toch zal de Leidse verdediging aandacht moeten blijven schenken aan Noah Dahlman en Jhonathan Dunn, want dat zijn twee spelers die in korte tijd veel kunnen scoren.

Als Zorg en Zekerheid Leiden echter weer traditioneel veel gaat scoren, dan zal Landstede Hammers daarin mee moeten gaan. Het is daarnaast zaak voor Zorg en Zekerheid Leiden om niet te snel in foutenlast te komen. Buiten dat de Hammers daardoor zaterdag veel vrije worpen kregen, is het spelen met vier persoonlijke fouten achter je naam ook niet prettig. Michael Finke, Marijn Ververs en Giddy Potts stonden alle drie op vier persoonlijke fouten, terwijl Emmanuel Nzekwesi ook drie kruisjes achter zijn naam had staan. Bij Landstede hadden Nigel van Oostrum, Kayel Locke en Jhonathan Dunn drie p’s. Daar speelde die problematiek gewoon minder.

De wedstrijd begint dinsdagavond om 19.30 uur.


Eredivisie HalveFinale LandstedeH Play-offs Preview

Meer nieuwsberichten