70-72

Datum: zondag 12 maart 2023 · 16:00
Team: Eredivisie
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

Statistieken

ZZ Leiden verovert de Basketball Cup

Voor de vierde keer sinds 2010 heeft Zorg en Zekerheid Leiden beslag gelegd op de Basketball Cup. Net als vier jaar geleden werd in de bekerfinale in Zwolle van Landstede Hammers gewonnen, al was het wel iets spannender dan vier jaar terug: 70-72.

De ambiance in Zwolle was top. Een groot contingent in blauw gehulde supporters waren met bussen en eigen vervoer naar het Landstede Sportcentrum afgereisd om Zorg en Zekerheid Leiden te steunen in de zevende bekerfinale sinds 2010. Ieder supporter werd ook nog voorzien van een nieuw short, speciaal gemaakt voor de bekerfinale. Overigens waren er ook veel fans van Landstede Hammers. De bekerfinale was in elk geval uitverkocht.

De eerste schermutselingen waren voor de ploeg uit Zwolle. Via onder meer drietjes van Coen Stolk en Dragos Diculescu nam Landstede een 19-11 voorsprong. Een drietal wissels pakte goed uit. Vooral Maarten Bouwknecht kreeg het op z’n heupen en ging de ploeg in aanvallend opzicht voor, terwijl Roeland Schaftenaar verdedigend veel werk verzette. Na drie rake vrije worpen van Erikas Venskus werd het eerste kwart bij 19-19 afgesloten.

In het begin van het tweede kwart liet David Collins zich gelden. De Amerikaan was dinsdag op de training door z’n enkel gegaan en was woensdag nog in het ziekenhuis geweest. Een laatste test wees uit dat de Amerikaan kon spelen, in de wetenschap dat zijn moeder op de tribune zat. Het was Collins die de Leidse ploeg in het spoor van Landstede hield. Halverwege het tweede kwart zette Venskus Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst op voorsprong: 27-28.

Zorg en Zekerheid Leiden pakte door en plaatste een 3-9 run naar 30-37. Na een tegen score van Ralf de Pagter kwam Deion Hammond door met een and-1 voor 32-40. Van die marge waren er bij rust nog vijf over: 35-40.

De start van het derde kwart was niet om over naar huis te schrijven. Landstede kwam messcherp uit de kleedkamer. Binnen drie minuten gooide Landstede er een 10-0 run tegenaan. De scoreloze periode van de Leidse ploeg werd gebroken door een hookshot van Thomas Rutherford. Een score van Collins en een drietje van Marijn Ververs zorgden halverwege het derde kwart weer voor een gelijke stand: 47-47. Ook aan het eind van het derde kwart gaven beide ploegen elkaar nog geen duimbreed toe: 53-53.

De Pagter opende het beslissende kwart met een bekende frommelbal, maar daarna zette Zorg en Zekerheid Leiden een 9-0 russensprintje neer. Vijf punten op rij van Bouwknecht en scores van Luuk van Bree en Collins zorgden halverwege het vierde kwart voor een 55-62 tussenstand. Na een score van Arnaldo Toro Barea drilde Bouwknecht nog maar eens een driepunter door de ring voor 57-65. Na een Zwolse misser bepaalde Schaftenaar het verschil op 10 punten: 57-67 met nog 3’23 te spelen.

In Mechelen bleek dat Zorg en Zekerheid Leiden het in de slotfase moeilijk heeft om een wedstrijd over de streep te trekken. Wel zorgde een driepunter van Van Bree eerst nog voor een 59-70 stand met nog iets meer dan twee minuten te gaan. Kat in het bakkie, zou je denken, maar een kat in het nauw (Landstede) maakt rare sprongen. Driepunters van Duje Dukan (twee keer) en Felix Terins, gecombineerd met Leidse turnovers, brachten de stand 24 seconden van het einde op 69-72.

Landstede zette Bouwknecht op de lijn. Normaal gesproken een zekerheidje, maar in de Zwolse heksenketel miste hij beide vrije worpen. Tien seconden voor tijd kreeg Terins twee vrije worpen. De eerste was raak (70-72), de tweede werd bewust misgeschoten. Vanuit de rebound kon Terins nog aanleggen voor een driepunter, maar dat schot trof geen doel. Wel was de aanvallende rebound wederom voor Landstede, maar de Zwolse ploeg gooide de bal het veld uit. Dit keer mocht Collins vanaf de lijn aanleggen. Eerste nis, tweede ook mis, maar Collins pakte à a Monta McGhee in 2011 wel de rebound en daarmee was de wedstrijd beslist: 70-72. Voor de vierde keer was het feest voor de Leidse formatie.

De overwinning bezorgde coach Doug Spradley uiteraard een nat pak, maar daar kon hij niet mee zitten. Het was wel een vervelden week voor Spradley , want zijn moeder kwam deze week te overlijden. “Deze is voor jou”, zei Spradley, terwijl hij even naar boven keek.

Bouwknecht (“Ik speelde eindelijk weer een keer lekker”) werd topschutter met 19 punten. Collins eindigde op 11 punten, Van Bree op 10.