80-75

Datum: zaterdag 18 maart 2023 · 20:00

ZZ Leiden verslaat Filou Oostende

Zorg en Zekerheid Leiden heeft revanche genomen op de nederlaag van twee weken terug in Mechelen. In de slotfase wist Zorg en Zekerheid Leiden dit keer de voorsprong wel vast te houden. De 80-75 van de luid aangemoedigde Leidse formatie was de vierde zege op rij tegen Filou Oostende.

De wedstrijd tussen de winnaar van de Basketball Cup en de verliezend bekerfinalist van België kende een matig begin. Beide ploegen hadden de vizieren bepaald niet op scherp staan en kwamen maar mondjesmaat tot scoren. De enige die daar in mindere mate last van had is Thomas Rutherford. De Leidse center wist met zijn hoekjes de basket prima te vinden. Luuk van Bree bracht Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het eerste kwart op een 11-8 voorsprong, maar in de rest van het eerste kwart kwamen daar alleen nog een score van David Collins bij. Het eerste kwart met een 13-14 stand afgesloten.

In het tweede kwart gingen de Leidse spelers vrolijk door met missen en zakte het schotpercentage even onder de 20%. Filou Oostende kwam wel tot scoren en liep binnen vier minuten via een 11-0 run uit naar een 13-25 voorsprong. Coach Doug Spradley probeerde een aantal wissels om meer doelgerichtheid in het Leidse spel te krijgen. Dat werkte, want opeens sloot niet alleen de verdediging beter, maar werden er aanvallend ook beter opties genomen. Een driepunter van Stan van den Elzen werd gevolg door scores van Roeland Schaftenaar en in tweede instantie Rutherford, die halverwege als topscorer op 8 punten stond. Een buzzer beater drietje van Van Bree bracht beide ploegen in het rustsignaal weer op gelijke hoogte: 33-33.

Na de pauze bleef het tot het einde toe spannend. Geen van de ploegen wist een grote voorspring te pakken. Filou Oostende kwam iets beter uit de kleedkamer en pakte mede dankzij de bij tijden ongrijpbare Vrenz Bleijenbergh een 34-38 voorsprong. Pierre-Antoine Gillet plaatste nog een dunkje namens Oostende, maar via scores van Marijn Ververs en wederom Rutherford nam Zorg en Zekerheid de leiding over. Via een drietje van Olivier Troisfontaines leek Oostende het derde kwart met een voorsprong af te sluiten, maar Erikas Venskus betaalde de Belgen met gelijke munt terug: 54-53.

Venskus knalde aan het begin van het vierde kwart nog een driepunter binnen voor 57-55. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg een paar kansen om de voorsprong uit te breiden, maar slaagde daarin niet. Sterker nog, door een productieve periode van Tre’Shawn Thurman liep Oostende uit naar een 59-64 voorsprong. Na vier punten op rij van Van Bree was de marge weer teruggebracht tot één punt. Na een and-1 van opnieuw Van Bree en een driepunter van Deion Hammond was het opeens 69-66 voor de Leidse formatie.

Nu had Zorg en Zekerheid Leiden al twee keer moeite om een voorsprong over de streep te trekken. Tegen Kangoeroes Basket Mechelen ging het mis, tegen Landstede Hammers hield de Leidse formatie net genoeg over. Zorg en Zekerheid Leiden heeft hiervan wel geleerd. Zoveel werd wel duidelijk. Maarten Bouwknecht toonde dat onmiddellijk aan en prikte vier vrije worpen en een field goal binnen voor 77-72, met nog 20 seconden te spelen. De time-out van Oostende leverde meteen driepunter op van Gillet. Meteen werd er een fout gemaakt op Collins, die slechts een van de twee vrije worpen benutte. Gilet legde nog een keer aan voor drie, maar miste. De rebound kwam in handen van Hammond, die met nog vier seconden te gaan twee vrije worpen wist te benutten voor een 80-75 overwinning.

Luuk van Bree was goed voor 17 punten. Deion Hammond en Thomas Rutherford kwamen tot 14 punten. Doordat de Leidse ploeg in de slotfase niet veel vrije worpen miste, werd het percentage nog opgeschroefd naar 69,6%. Spradley verzuchtte na afloop dat het wel erg zuur was geweest als Zorg en Zekerheid Leiden door de gemiste vrije worpen in de eerste drie kwarten verloren zou hebben. Daar wordt aan gewerkt. Voor nu is dit een mooie overwinning tegen ene fysiek sterke tegenstander.