80-79

Datum: zaterdag 4 maart 2023 · 20:30
Locatie: Winketkaai, Mechelen

Geschiedenis herhaalt zich in Mechelen

Net als vorig seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden de eerste wedstrijd in de Elite Gold niet in winst kunnen omzetten. Weer stond Kangoeroes Basket Mechelen in de weg. Werd het vorig seizoen 98-93 voor de Belgen. Zaterdagavond werd het 80-79, waarbij de Leidse ploeg wel een voorsprong van 8 punten verspeelde in de laatste drie minuten.

Zorg en Zekerheid Leiden opende met een nieuwe starting five. Dit keer vertrok de Leidse ploeg met David Collins, Deion Hammond, Marijn Ververs, Luuk van Bree en Thomas Rutherford. In de openingsfase werd al duidelijk dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Na een dunk van de sterk begonnen Rutherford kwam de Leidse ploeg op een 10-13 voorsprong. Mechelen kwam terug, maar door twee scores op rij van Ververs sloot Zorg en Zekerheid Leiden het eerste kwart met een 17-19 voorsprong af.

In het tweede kwart zorgden Hammond, Roekland Schaftenaar en Rutherford voor een 0-8 run om een 26-34 voorsprong te nemen. Mechelen antwoordde sterk met een 9-0 run, waarbij Jonas Foerts al een derde driepunter mocht binnenschieten. Nu waren het Collins en Schaftenaar na een aanvallende rebound die de Leidse ploeg naar een 35-38 voorsprong bij rust schoten.

Een sterke fase van Ververs na de pauze zorgde ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden, ondanks een misdunk van Hammond, op voorsprong bleef. Nadat Van Bree ook een duit in het zakje deed, werd de marge vergroot naar zes punten: 42-48. Een kleine drie minuten voor het einde van het derde kwart moest Doug Spradley zijn manschappen naar de kant halen. De Kangoeroes waren weer op gelijke hoogte gekomen. Mede door een driepunter van Erikas Venskus wist Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af te sluiten met een 59-61 voorsprong.

Ook in het vierde kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden het sterkst voor de dag. Bij 61-65 moest Mechelen een time-out nemen. Het resultaat was een steal en een dunk van Collins voor 61-67. Collins kreeg het even op z’n heupen en knalde een driepunter binnen. De Leidse ploeg zat op dat moment verdedigend ook goed in elkaar. Met nog 3’31 te gaan, bracht Venskus Zorg en Zekerheid Leiden op een 68-76 voorsprong.

Mechelen verdedigde fel en wist een paar turnovers af te dwingen, al was het wel discutabel dat hier niet één keer voor een fout werd gefloten. Toch stond Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve minuut voor tijd na één rake vrije worp van Venskus nog met 72-77 voor. Via driepunters van DeAndre Davis en Domien Loubry kwam Mechelen 25 seconden voor tijd voor het eerst sinds het begin van het tweede kwart weer op voorsprong: 78-77. Na een Leidse time-out bracht Collins het voordeel weer terug naar Zorg en Zekerheid Leiden: 78-79. Verdedigend werd Loubry iets te veel ruimte gegeven, waarop de Belg zijn ploeg weer aan de leiding bracht: 80-79. Wederom time-out voor Zorg en Zekerheid Leiden. Collins was de man die vrij moest komen, maar met handen en voeten werd hij van de bal gehouden. Van Bree kwam wel vrij, al was het een meter of twee buiten de driepuntslijn. Zijn schot trof geen doel, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met een bittere nasmaak de reis terug naar Nederland moest aanvaarden.

Collins, die 6 uit 6 schoot, werd topscorer bij Zorg en Zekerheid Leiden met 16 punten. Ververs noteerde 13 punten. Zowel Venskus als Schaftenaar (eveneens 100% schot) kwam uit op 12 punten. Hammond eindigde met 10 punten. Rutherford scoorde al zijn 8 punten voor rust. De andere scores kwamen van Maarten Bouwknecht en Van Bree, die ieder 4 punten lieten aantekenen. Bouwknecht en Schaftenaar deelden ieder 5 assists uit. Hammond kwam tot 5 steals.