72-80

Datum: zaterdag 18 februari 2023 · 20:30

ZZ Leiden moet winst aan Yoast United laten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zaterdagavond de vijfde nederlaag in het Nederlandse deel van de BNXT League geleden. De Leidse ploeg liet zich de kaas van het brood eten door het met hoge intensiteit spelende Yoast United. Alleen vlak voor het rustsignaal kon Zorg en Zekerheid Leiden op voorsprong komen. Voor de rest liep de formatie van coach Doug Spradley constant achter de feiten aan. Het werd uiteindelijk 72-80 voor de ploeg van Paul Vervaeck.

In oktober had Zorg en Zekerheid Leiden het ook al lastig met Yoast United. Dankzij een zeer solide spelende Roeland Schaftenaar wist de Leidse ploeg destijds de beslissende run te slaan naar een 68-79 overwinning. Uitgerekend Schaftenaar kon vanwege een onwillige hamstring zaterdagavond niet in actie komen.

De eerste aanval was eigenlijk al tekenend voor de wedstrijd. Deion Hammond opende met een misser, waarna Yoast United drie aanvallende rebounds op rij mocht pakken om uiteindelijk de score te openen. De Leidse ploeg had voor rust weinig vat op Sigfredo Casero-Ortiz die met 14 punten goed doorkwam en zou eindigen op 24 punten. Spencer Levi had al bijna een double double te pakken met 8 punten en 9 rebounds, waarvan 7 aanvallend. Overigens moest Yoast United het stellen zonder Mike Schilder, waardoor assistent-coach Jeroen van Vugt zijn rentree maakte als speler.

Pas na vier minuten spelen zorgde Marijn Ververs voor de eerste Leidse score. Via vijf punten op rij van Hammond kwam Zorg en Zekerheid Leiden in de zesde minuut op gelijke hoogte: 7-7. Wie verwacht had dat de Leidse ploeg door zou pakken kwam bedrogen uit. Via een 0-8 run van Yoast United kon Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw beginnen. Aan het eind van het eerste kwart was de stand 11-19.

Ondanks een drietje van David Collins liep Yoast United in het tweede kwart uit naar een maximale voorsprong van 11 punten: 14-25. Met het inbrengen van Worthy de Jong kwam er wat meer vuur in de Leidse ploeg. Ook Erikas Venskus begon zich nadrukkelijk met de score te bemoeien. Met een 9-0 run werd een 39-37 voorsprong bewerkstelligd. Wel werd De Jong bij zijn laatste actie, waarop een fout op de Leidse guard werd gemaakt en hij twee vrije worpen benutte, bestraft met een onsportieve fout. Van Vugt wist de ruststand op 39-38 te brengen.

Via twee rake vrije worpen van Hammond en een dunk uit een aanvallende rebound van Thomas Rutherford wist Zorg en Zekerheid Leiden nog heel even op voorsprong te blijven. Het gaatje bleef lange tijd rond een punt schommelen, totdat Yoast United in het laatste deel van het derde kwart een klein runnetje plaatste naar 54-60.

Na drie minuten spelen in het laatste kwart keek Zorg en Zekerheid Leiden weer tegen een achterstand van 11 punten aan: 55-66. Via scores van Hammond en Rutherford kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer enigszins terug in de wedstrijd. Een technische fout van De Jong betekende het einde van zijn wedstrijd, want een opzettelijke fout en een technische fout betekent einde wedstrijd. Zo kon Yoast United vooral dankzij Vince Cole (25 punten) de marge weer op 11 punten brengen (59-70) met nog vijf minuten te spelen. Even kwam er hoop na een driepunter van Venskus (63-70), maar het volgende balbezit leverden een turnover en twee (rake) vrije worpen voor Yoast United op. Ondanks een paar gemiste vrije worpen bleef Yoast United in de slotfase vrijwel moeiteloos overeind: 72-80.

Coach Spradley was na afloop erg teleurgesteld. De hele week was er scherp getraind, maar daar was in de wedstrijd niets van te merken. Zorg en Zekerheid Leiden werd op agressie afgetroefd door Yoast United. Zo kon Levi maar liefst 9 aanvallende rebounds pakken (in totaal kwam de Amerikaan tot 15 rebounds). Aan Leidse zijde eindigde Venskus met 20 punten en 10 rebounds. Hammond was goed voor 16 punten.