71-63

Datum: woensdag 13 oktober 2021 · 20:30

ZZ Leiden wint spektakelstuk

Zorg en Zekerheid Leiden is het toernooi om de FIBA Europe Cup goed begonnen. De Leidse ploeg leed voor de pauze (37-38) te veel balverlies. Dat werd in een goed gevulde Vijf Meihal in de tweede helft beperkt, terwijl Iraklis juist met meer balverlies te maken kreeg. Een dunk van Worthy de Jong en een bommetje van Luuk van Bree gaven de Leidse ploeg de juiste lift in het slotkwart. Met 71-63 werd uiteindelijk de openingswedstrijd in winst omgezet.

Het waren Zuid-Europese taferelen in de Vijf Meihal. Twee tribunes werden bevolkt door Griekse fans, van wie sommigen hun bovenkleding meteen uit hadden getrokken. Met liederen en het steeds sneller wordende handengeklap moedigden zij hun ploeg aan. De Leidse fans lieten zich echter ook niet onbetuigd en dat leidde tot een uitstekende ambiance.

Een dunk van Arunas Mikalauskas was de openingsscore voor Zorg en Zekerheid Leiden en het Leidse publiek stond al meteen op de banken. Na drie minuten spelen schoot Einaras Tubutis Zorg en Zekerheid Leiden met een driepunter naar de eerste voorsprong: 9-8. Vervolgens ontspon zich een mooi duel tussen de sterke Asbjørn Midtgaard aan Leidse zijde versus de klerenkast Reginald Lynch. Met zijn tiende punt in een kleine zeven minuten zorgde de Deense center voor een 19-14 voorsprong. Drie minuten voor het einde van het eerste kwart bracht Luuk van Bree de stand op 23-16, maar bij het einde van de eerste tien minuten bedroeg het gaatje gewoon weer één punt: 25-24.

In de eerste fase van het tweede kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden de Grieken van scoren af te houden. Door een 8-0 run liep de thuisploeg weg naar 35-26. Daarna waren de rollen echter omgedraaid. Zorg en Zekerheid Leiden leed veel balverlies (15 stuks in de eerste helft) en daar maakte de Griekse formatie gretig gebruik van om met een 37-38 voorsprong de rust in te gaan.

Midtgaard zette de Leidse ploeg meteen na rust weer op voorsprong, even later gevolgd door een steal van Marijn Ververs en een dunk van Tubutis. Het bleef in het derde kwart stuivertje wisselen. Tot twee minuten voor het einde van het derde kwart. Op assist van Worthy de Jong dunkte Midtgaard de 50-49 op het scorebord. Een steal van diezelfde Midtgaard leverde vervolgens een driepunter van Van Bree op: 53-49. De laatste score van het kwart was voor Konstantinos Papadakis: 53-51.

Via een lay-up van De Jong en een and-1 van Maarten Bouwknecht liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 58-51. Toch wist Iraklis via de kleine Ryan Woolridge weer aan te haken: 60-58. Na een driepunter van Ioannis Agravanis werd het zelfs 62-61 en was het weer nagelbijten geblazen. Niet voor lang, want eerst was daar Tubutis met een drietje, even later deed Van Bree hetzelfde: 68-63 met nog 2’29 te gaan. Na een rebound van Midtgaard slalomde De Jong over het veld om aan het eind van zijn run snoeihard over Lynch heen te dunken: 70-63. Met een rake vrije worp bepaalde Midtgaard de eindstand op 71-63. Het dak ging er af!

Opvallend was dat de Leidse ploeg na de pauze maar zes turnovers liet aantekenen, tegen de Grieken negen. Zowel qua schotpercentage als in de rebound deed Zorg en Zekerheid Leiden het beter dan Iraklis. Midtgaard finishte met een double double: 17 punten en 10 rebounds. Dunn noteerde 11 punten, Mikalauskas en Van Bree sloten met 10 punten ook nog af in de dubbele cijfers. Aan de eerste opdracht – thuiswedstrijden winnen – is voldaan. Op naar Montenegro voor de Europese wedstrijd van volgende week woensdag tegen Mornar Bar.

Voor Geert Hammink was het zijn eerste Europese wedstrijd als coach. Hij roemde vooral de vechtlust van het team om er 40 minuten voor te gaan. “Niet alles was perfect, maar met deze instelling kunnen we elke wedstrijd winnen.”