101-83

Datum: zaterdag 9 oktober 2021 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden na rust op stoom

Voor de tweede keer in vier dagen tijd moest Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball en voor de tweede keer ging de zege naar de Leidse ploeg. In de eerste helft bood de Rotterdamse formatie veel tegenstand. Halverwege was het verschil pas twee punten in Leids voordeel. Na de pauze kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel op stoom en liep het verschil heel snel op. Zodanig snel dat de Leidse ploeg zelfs nog de grens van de honderd punten doorbrak: 101-83.

Drie dagen geleden haalde Zorg en Zekerheid Leiden hard uit tegen Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball. In Rotterdam werd het 50-83. Dan is de vraag hoe je aan de return tegen dezelfde ploeg begint. Niet helemaal dezelfde ploeg, want de lange Jonathan Holton is dit keer wel van de partij.

Ondanks twee dunks van topscorer Asbjørn Midtgaard (21 punten. 9 rebounds) sloeg de Leidse ploeg er niet in om snel weg te lopen van de Rotterdammers. Via driepunters van Jeroen van der List (20 punten) en Coen Stolk (23 punten) nam Zeeuw & Zeeuw Feyenoord het heft in handen. Tegen het einde van het eerste kwart bedroeg de Rotterdamse voorsprong 8 punten: 13-21.

Via vijf punten op rij van Maarten Bouwknecht en een score van Luuk van Bree (16 punten) haakte de Leidse ploeg snel weer aan. Met vijf punten op rij zette Van Bree Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong: 27-25. Via Midtgaard en Arunas Mikalauskas liep de Leidse ploeg weg naar 36-30, maar bij rust was die marge nagenoeg verdwenen: 40-38.

Na de pauze zette Zorg en Zekerheid Leiden een groter verschil op de borden. Na een driepunter van Jhonathan Dunn (19 punten, 9 assists) was het na vier minuten spelen 51-43. Waar de Leidse ploeg voor rust slechts drie keer succesvol was van buiten de driepuntscirkel, gebeurde dat na rust elf keer. Het voorbeeld van Dunn werd gevolgd door Mikalauskas, Midtgaard en Worthy de Jong. Na zeven minuten was het verschil al opgelopen tot 19 punten: 65-46. De Jong trok na een rebound van een Rotterdamse speler de bal uit diens handen om vervolgens te scoren. Na drie kwarten gaf het scorebord 73-52 aan. Het publiek op de tribunes genoot met volle teugen en liet zich nadrukkelijk horen.

Het laatste kwart begon met 4 punten op rij van Einaras Tubutis, die in de gehele wedstrijd 12 rebounds pakte. Aan Rotterdamse zijde bood alleen nog Cairon Jones (24 punten) enige weerstand. Na een steal van De Jong (hij had er 4) werd Midtgaard in stelling gebracht om nog even hard over Niels Foerts heen te dunken. Quincy Tjon Affo liet zien dat ook hij driepunters kan schieten. Jamayro de Windt gooide nog twee vrije worpen binnen, waarna Dunn 26 seconden voor tijd de honderd op het bord schoot. Jones bepaalde vanaf de lijn de eindstand op 101-83.

Naast vijf spelers in de dubbele cijfers evenaarde Zorg en Zekerheid Leiden ook het totaal aantal assists in een wedstrijd, namelijk 36. Dat was één keer eerder gebeurd, namelijk op 27 februari van dit jaar in een met 124-79 gewonnen wedstrijd tegen Almere Sailors. Een duidelijk teken dat de spelers van de huidige ploeg elkaar de scores gunnen.