50-83

Datum: woensdag 6 oktober 2021 · 19:45
Team: Eredivisie
Locatie: Topsportcentrum, Rotterdam

Statistieken

ZZ Leiden heeft geen kind aan Feyenoord

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Rotterdam een eenvoudige overwinnin geboekt. Vooraf leek het een zware dobber te worden, maar Zeeuw & Zeeuw Feyenoord had voor de pauze geen antwoord op Asbjørn Midtgaard. Zorg en Zekerheid Leiden denderde vervolgens via een ruststand van 22-41 door naar 50-83.

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord had in de laatste wedstrijd tegen Basketbal Academie Limburg laten zien dat het een goede ploeg heeft. De Limburgers werden eenvoudig aan de kant gezet. De afwezigheid van de 2.06 meter lange Amerikaan Jonathan Holton betekende wel minder lengte bij de Rotterdammers. En dat buitte Zorg en Zekerheid Leiden vakkundig uit.

Na een aarzelende start van beide partijen, wat ongetwijfeld te maken had met het feit dat er 25 minuten te laat begonnen werd door problemen met de schotklok, sloeg Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste vier minuten van het eerste kwart toe. Dat alles begon met een behind the back pass van Arunas Mikalauskas op Asbjørn Midtgaard die met een dunk tekende voor 6-8. Jeroen van der List zat toen al met twee persoonlijke fouten op de bank. Midtgaard kende geen medelijden met Pieter Buijs en tekende voor 6-10. De Leidse ploeg liep vervolgens snel uit naar een 8-18 kwartstand.

In het tweede kwart nam het verschil snel toe. Midtgaard domineerde onder de borden. De Deen was voor rust al goed voor 16 punten en 8 rebounds. Jhonathan Dunn tekende voor een 4-point play en smeet er ook nog een drietje in. Met nog drie minuten te gaan, was de marge al opgelopen naar 24 punten: 13-37. Bij een stand van 22-41 gingen beide ploegen rusten.

Na de pauze haalde de Leidse ploeg de voet niet van het gaspedaal. Einaras Tubutis pakte wat scores mee en Midtgaard gooide ook een drietje binnen voor een 27-52 tussenstand na vier minuten. Af en toe slaagde Zeeuw & Zeeuw Feyenoord er in om ook wat terug te doen, maar veel hielp dat niet. Vooral de driepunters wilden niet vallen. Feyenoord schoot 2 uit 29, al deed Zorg en Zekerheid Leiden het met 4 uit 19 iets minder slecht dan de thuisploeg.

Nadat het derde kwart bij 37-65 was afgesloten, deed Luuk van Bree zich nog even gelden in het vierde kwart, waarin hij goed was voor 8 punten. De mooiste score van Van Bree was een dunk na een leep passje van Worthy de Jong. In de laatste drie minuten speelde Zorg en Zekerheid Leiden met Jamayro de Windt, Kevin Jonathan, Quincy Tjon Affo, Van Bree en Mikalauskas. Ook tegen dit kwintet wist Feyenoord weinig in te brengen. Anderhalve minuut voor tijd werd het grootste verschil op de borden gezet door Mikalauskas: 48-83. De laatste score was voor Feyenoord: 50-83.

Zorg en Zekerheid Leiden kende weer een enorm reboundoverwicht: 48 om 32. Bovendien scoorde de Leidse ploeg 50 punten in the paint, tegen 24 voor de Rotterdammers. MIdtgaard, die in het laatste kwart niet meer binnen de lijnen kwam, sloot af met een double double: 23 punten (tegen een schotpercentage van 71%) en 11 rebounds. Mikalauskas flirtte met een triple double en dat zou dan de tweede in de geschiedenis van Zorg en Zekerheid Leiden zijn. Zo ver kwam het niet, maar de Litouwer was wel goed voor 8 punten, 10 rebounds en 7 assists.

Komende zaterdag komen de Rotterdammers naar de Vijf Meihal. Dan zal Feyenoord met een iets andere mindset het veld in komen, daar mag je wel van uitgaan.