70-94

Datum: zaterdag 19 februari 2022 · 19:00
Locatie: Kalverdijkje, Leeuwarden

Zakelijke zege ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de laatste wedstrijd van de Domestic Round in winst omgezet. Voor rust wist Aris Leeuwarden de Leidse ploeg aardig partij te bieden (33-37), maar na de pauze snelde Zorg en Zekerheid Leiden door naar een 70-94 overwinning. Nu de nationale competitie voorbij is, kan Zorg en Zekerheid Leiden uit gaan kijken naar 10 wedstrijden tegen de top-5 van België. En natuurlijk de kwartfinale van de FIBA Europe Cup.

De wedstrijd kende een bijzondere start. Of eigenlijk al in de busreis. Worthy de Jong kwam er achter dat hij geen basketbalschoenen mee had genomen. Met hulp van een Friese manager heeft hij in een sportwinkel een nieuw paar op de kop weten te tikken. Eentje met springveren, want in het laatste kwart kon het publiek nog genieten van drie vliegende dunk van De Jong.

Zorg en Zekerheid Leiden begon goed aan de wedstrijd. Arunas Mikalauskas had het op z’n heupen in de zaal waar zijn Nederlandse carrière in 2019 begon. De Litouwse forward kreeg steun van Jhonathan Dunn en stond na twee minuten in het tweede kwart al met 15-28 voor. Van game over was echter geen sprake. Net als tegen Yoast United kreeg de Leidse ploeg een 12-0 run tegen. Vier minuten voor rust kwam Aris Leeuwarden zelfs op voorsprong, maar toch sloot Zorg en Zekerheid Leiden de eerste helft met een 33-37 voorsprong af.

In het derde kwart werd Aris Leeuwarden op een verdere achterstand gezet. Dunn pakte uit met vier driepunters, Einaras Tubutis en Asbjørn Midtgaard kwamen dunkend door, zodat het na drie keer 10 minuten 58-68 stond.

Aris Leeuwarden wist de marge in het laatste kwart nog twee minuten rond de 10 punten te laten schommelen. Via zes punten van Tubutis en een vrije worp van De Jong liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 62-79. De laatste vier minuten gingen in met een alley-oop pass van Maarten Bouwknecht op De Jong. Buiten de twee dunks van De Jong wist Midtgaard ook nog een dunk te plaatsen. Quincy Tjon Affo, Kevin Jonathan en Jamayro de Windt kwamen in de slotfase ook nog binnen de lijnen. Tjon Affo knalde nog een drietje door het net. Uiteindelijk eindigde het duel in 70-94.