82-88

Datum: donderdag 17 februari 2022 · 20:00
Locatie: Sporthal De Kooi, Bemmel

ZZ Leiden door oog van de naald

In het vierde kwart van het duel tegen Yoast United stond Zorg en Zekerheid Leiden met 56-71 voor. Niets aan de hand, zou je zeggen. Yoast United dacht daar anders over en pakte uit met een 17-0 run. In die fase had de Leidse ploeg veel balverlies. Door het terugbrengen van de startende spelers wist Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd toch nog uit het vuur te slepen: 82-88.

In de openingsfase bleef Yoast United lange tijd goed volgen door met name driepunters van Jett Speelman en scores van Nate Britt en Duane Wilson. Het Leidse team, dat volgens coach Geert Hammink vijf minuten lang stroef speelde, kwam via Einaras Tubutis en Asbjørn Midtgaard tot makkelijke scores. Via drietjes van Arunas Mikalauskas en Luuk van Bree werd het eerste kwart in Bemmel met een 21-25 voorsprong afgesloten.

Midtgaard opende het tweede kwart meteen met een driepunter en zo liep Zorg en Zekerheid Leiden langzaam weg. Een driepunter van Quincy Tjon Affo bracht halverwege het kwart de marge boven de 10 punten: 26-37. Yoast United stribbelde nog even tegen, maar een and-1 en daaropvolgend een dunk van Arunas Mikalauskas bracht de ruststand op 33-49.

Na de pauze werd het verschil eerst nog een paar keer naar 19 punten getild, maar begon Yoast United al wat speldenprikjes uit te delen. Het verschil liep terug naar 13 punten. Tubutis reageerde vervolgens attent met eerst een driepunter en in de aanval daarop pakte hij de rebound om die meteen weer binnen te dunken voor 44-62.

Daarna wist Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten niet te scoren en kwam Yoast United weer dichterbij. Dankzij Tubutis en de ingebrachte Jamayro de Windt plus een drietje van Worthy de Jong werd een dikke minuut voor het einde van het derde kwart de marge van 19 punten weer hersteld: 50-69.

Het laatste kwart ving aan met een 53-69 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden. Een driepunter van Bob Berghuis werd nog beantwoord door Luuk van Bree, maar daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden helemaal stil. In minder dan drie minuten plaatste Yoast United een 17-0 run om met 73-71 aan de leiding te komen. Hammink nam geen time-out om de Bemmelse run te stoppen. “Spelers moeten leren zelf dingen op te lossen. Daar hebben wij de spelers voor”, zo gaf hij na afloop te kennen.

Maarten Bouwknecht wist vanaf de lijn de ban voor Zorg en Zekerheid Leiden te breken. Niettemin keek de Leidse ploeg met nog vier minuten te spelen tegen een 77-73 achterstand aan. Met nog 1’44 te gaan, scoorde Mikalauskas een toverbal, waarbij hij ook nog een onsportieve fout mee kreeg. Hij benutte de bonus vrije worp en vier seconden later benutte Midtgaard twee vrije worpen om Zorg en Zekerheid Leiden weer op voorsprong te zetten. Ondanks twee time-outs van Paul Vervaeck kwam Yoast United in de slotfase niet verder dan twee rake vrije worpen van Wilson. Tubutis sloot de wedstrijd af met een vrije dunk voor 82-88.

De Litouwse connectie was vanavond aan. Tubutis eindigde het duel met een efficiency van 26 en Mikalauskas (op de foto van Hennie van Diemst tekent hij voor 82-86) kwam tot 25. In de rebound was de Leidse ploeg oppermachtig. Bij rust was het al 10-25 en aan het einde 24 rebounds voor Yoast United tegen 46 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Zaterdag nog een uitwedstrijd bij Aris Leeuwarden en dan zit de Domestic Round er op.