98-93

Datum: vrijdag 4 maart 2022 · 20:00
Locatie: Winketkaai, Mechelen (België)

ZZ Leiden verliest historisch duel

Zorg en Zekerheid Leiden is de cross-border fase van de BNXT League met een nederlaag begonnen. In de openingswedstrijd van de Elite Gold (met 5 Nederlandse en 5 Belgische clubs) ging de Leidse formatie in Mechelen met 98-93 onderuit. Vooral de matige start van Zorg en Zekerheid Leiden was een van de redenen dat er niet gewonnen kon worden.

Luuk van Bree was na afloop van het spannende duel duidelijk. “We begonnen te slap aan de wedstrijd”, zei hij voor de camera’s van Ziggo Sport. Daar was niets aan gelogen. In de eerste vier minuten wist Zorg en Zekerheid Leiden nog gelijke tred te houden met Kangoeroes Basket Mechelen, waar de jonge Nederlander Jesse Waleson een goede pot neerzette met 12 punten. Van 8-10 liep de Belgische formatie door naar een 20-12 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden was slordig en zag de achterstand in het eerste kwart zelfs oplopen naar 12 punten (26-14). Via scores van Worthy de Jong en Jhonathan Dunn werd het eerste kwart bij 28-18 afgesloten.

Domien Loubry, die ooit voor Bergen op Zoom uitkwam, bracht met een driepunter de Leidse achterstand naar 13 punten. Zorg en Zekerheid Leiden kwam langzaamaan beter in het spel. Nieuwkomer Peter Olisemeka benutte een tip-in, waarna Maarten Bouwknecht van buiten raak schoot voor 32-24. De ploeg uit Mechelen nam meteen een time-out.

Dat leek even te helpen, want het gat groeide weer naar 12 punten. Totdat Asbjørn Midtgaard zich wat nadrukkelijker met het spel begon te bemoeien. Met scores uit de aanvallende rebound (over de hele wedstrijd pakte Zorg en Zekerheid Leiden 21 aanvallende rebounds), een dunk en een and-1 bracht de Deen de Leidse ploeg weer terug. Mede door drie vrije worpen van Marijn Ververs sloot Zorg en Zekerheid Leiden het tweede kwart met een 8-0 run af, waardoor de schade halverwege beperkt werd tot 4 punten: 42-38.

De tweede helft was nog geen anderhalve minuut oud of Zorg en Zekerheid Leiden was al weer genaderd tot op één punt. Waar het schot de Leidse ploeg voor rust in de steek had gelaten, vielen de driepunters nu bij bosjes. Einaras Tubutis, Bouwknecht en twee keer De Jong schoten met scherp in het derde kwart. Mechelen deed dat overigens ook, doordat er uit de pick & roll veel ruimte in de hoeken ontstond. De belangrijkste driepunter kwam een fractie voor het eindsignaal van het derde kwart. Van eigen helft schoot Shizz Alston de 71-64 op het bord.

Mechelen scoorde meteen een and-1 na het innemen van de bal voor het vierde kwart. Daarna was het tijd voor Van Bree. In drie kwarten had hij nog niet weten te scoren, in de laatste tien minuten schoot hij mede door drie driepunters 13 punten bijeen. Ook De Jong kwam door net een drietje en een and-1 en zo werd het zes minuten voor tijd 79-80 in Leids voordeel. Door een mini-dunkje van Bouwknecht en een van de drietjes van Van Bree kwam Zorg en Zekerheid Leiden halverwege het vierde kwart met 81-85 voor te staan. Mechelen wist echter steeds een antwoord te vinden. Vijf punten op rij van Jonas Foerts bracht de thuisploeg echter weer op voorsprong: 91-89 met nog een kleine twee minuten te gaan.

Via twee vrije worpen van Arunas Mikalauskas kwam Zorg en Zekerheid Leiden weer langszij. Weer knalde Foerts een drietje raak. Na een Leidse misser benutte Alston twee vrije worpen voor 96-91 met nog 16 seconden te gaan. De Jong scoorde nog wel uit de aanvalsrebound, maar de naar de lijn gestuurde Alston faalde niet. Zodoende werd het 98-93 voor Kangoeroes Basket Mechelen.

Worthy de Jong werd topschutter bij de Leidse formatie met 20 punten. Asbjørn Midtgaard noteerde 14 punten en 9 rebounds. Luuk van Bree en Arunas Mikalauskas waren goed voor 13 punten. Ook Einaras Tubutis zat met 11 punten nog in de dubbele cijfers.

(Foto: Ivan Plettinckx Photography)