71-68

Datum: woensdag 9 maart 2022 · 19:00
Locatie: Arena Hohenlohe, Ilshofen (Duitsland)

Nederlaag met perspectief

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het eerste duel uit de kwartfinale van de FIBA Europe Cup met een kleine nederlaag afgesloten. HAKRO Merlins Crailsheim boekte in eigen huis een zwaar bevochten 71-68 overwinning. Zorg en Zekerheid Leiden zal volgende week woensdag dus met minimaal vier punten verschil moeten winnen om de halve eindstrijd te bereiken.

Zorg en Zekerheid Leiden kende dit keer een goede start. Asbjørn Midtgaard en Jhonathan Dunn schoten met scherp en na een lobpass van Marijn Ververs op Einaras Tubutis gaf het scorebord halverwege het eerste kwart een 3-11 tussenstand aan. Mede door een doordunk van Midtgaard (die de helft van zijn 12 punten in het eerste kwart scoorde) sloot de Leidse ploeg het eerste kwart met een 11-15 voorsprong af.

In het tweede kwart nam het fel pressende Crailsheim het heft in handen. Maurice Stuckey en Jaren Lewis trokken aan de scorebel en liepen ondanks een driepunter van Maarten Bouwknecht door naar een 24-20 voorspring. Een driepunter van Arunas Mikalauskas wees Zorg en Zekerheid Leiden de weg. Na nog een driepunter van Dunn kwam de Leidse ploeg twee minuten voor rust op een 27-32 voorsprong. Een halve minuut voor de pauze werd de marge zelfs uitgebreid naar zes punten door een drietje van Luuk van Bree. Lewis zorgde echter met een driepunter voor de 34-37 ruststand.

In de eerste vier minuten na de pauze wist alleen Dunn het netje nog te vinden. Via twee scores van Lewis en een driepunter van de lange Bogdan Radosavljevic (3 uit 4 driepunters) had Crailsheim de achterstand omgebogen in een 41-39 voorsprong. Met nog drie minuten tot het eind van het derde kwart werd de marge drie punten (47-44), maar Zorg en Zekerheid Leiden rechtte de rug. Peter Olisemeka dunkte een misser van Bouwknecht door, Tubutis zorgde voor de gelijkmaker, waarna Worthy de Jong (hij had weer een geweldig chase down block) de stand op 50-52 bracht.

Bouwknecht zorgde aan het begin van het vierde kwart voor 50-54, waarna Crailsheim meteen in een time-out vluchtte. Via twee vrije worpen van Mikalauskas werd het 50-56, maar aan de hand van de kleine Timothy Shorts II kwam Crailsheim zes minuten voor tijd op een 59-58 voorsprong. Via De Jong en de derde driepunter van Mikalauskas nam Zorg en Zekerheid Leiden weer een voorsprong: 59-63 met nog 3’30 te gaan.

Toch moest Zorg en Zekerheid Leiden de winst nog aan Crailsheim laten. Via twee driepunters van Terrell Harris en een snelle score van Shorts liep Crailsheim uit naar 69-65 met nog 37 seconden te gaan. Vlak voor het verstrijken de shotclock drilde Ververs nog een drietje door de ring. Zorg en Zekerheid Leiden had nog een fout te geven en dat gebeurde drie seconden voor tijd. Uit de balinname benutte Stuckey een backdoor. Met nog 0,7 seconden op de klok nam coach Geert Hammink een time-out. Uit de balinname moest Tubutis met een tip-in zien te scoren, maar dat lukte net niet. Niettemin is een nederlaag met drie punten wel een goede uitgangspositie voor de thuiswedstrijd van volgende week woensdag. Met een volle en luidruchtige Vijf Meihal moet de Leidse ploeg in staat zijn om die achterstand weg te werken.

Arunas Mikalauskas werd topschutter aan Leidse zijde met 15 punten. Asbjørn Midtgaard zette met 12 punten en 11 rebounds een double double meer. Ook Jhonathan Dunn kwam met 12 punten in de dubbele cijfers.