74-80

Datum: zaterdag 12 maart 2022 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: Diamonte Mons Arena, Mons (België)

ZZ Leiden opnieuw voorbij Mons

Voor de tweede keer dit seizoen heeft Zorg en Zekerheid Leiden op vreemd terrein van Belfius Mons-Hainaut gewonnen. Werd het op 13 september in Treviso 74-76 voor de Leidse formatie, zaterdagavond werd in Mons opnieuw gewonnen: 74-80. Daarmee is Zorg en Zekerheid Leiden de eerste Nederlandse ploeg die van een Belgisch team heeft kunnen winnen.

Belfius Mons-Hainaut is een formatie met een voor Nederland bekende inbreng. Naast Emmanuel Nzekwesi, die vorig seizoen nog voor Zorg en Zekerheid Leiden uitkwam, maakt ook oud-Bosschenaar Payton Henson deel uit van de Belgische formatie. In de kwalificatiewedstrijd voor de Champions League deed David Nichols vanwege een blessure niet mee, maar de rappe Amerikaan was dit keer wel van de partij.

In de eerste vier minuten bood Zorg en Zekerheid Leiden goed partij. Met name Asbjørn Midtgaard deed zich al gelden met twee inside scores. Toch stokte de aanvalsmachine bij 7-8. Door een 9-0 run nam Belfius Mons-Hainaut het heft in handen. Twee rake vrije worpen van Luuk van Bree en een score van Maarten Bouwknecht konden niet voorkomen dat de Leidse ploeg aan het eind van het eerste kwart op een ruime achterstand stond: 21-12.

De start van het tweede kwart was echter duidelijk voor Zorg en Zekerheid Leiden. Via vier punten op rij van Worthy de Jong (waaronder een and-1 na een eigen steal), een score van Arunas Mikalauskas en een goede inside actie van Peter Olisemeka was de Leidse ploeg binnen nog geen drie minuten weer helemaal terug in de wedstrijd. Halverwege het kwart kwam Zorg en Zekerheid Leiden na een score van Van Bree op voorsprong: 24-26.

De wedstrijd ging in hoog tempo verder. Bouwknecht kreeg een technische fout nadat hij een drietje raak had gepaft. Midtgaard dunkte snoeihard over Henson heen. Maar diezelfde Henson (16 punten) was wel in deze fase de speler die de kar trok voor de Belgen. Mede door zijn 12 punten gingen beide ploegen bij een stand van 39-37 rusten.

Ook de start van de tweede helft was voor Zorg en Zekerheid Leiden. Marijn Ververs opende meteen met een drietje en daarop volgden scores van Mikalauskas en Midtgaard. Na een drietje van Jhonathan Dunn werd het 43-51. De Leidse ploeg dwong vervolgens een 24 seconden overtreding af, waarna Midtgaard het verschil naar 10 punten bracht: 43-53. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog een kans, maar de behind the back pass van Mikalauskas op de vrij onder de ring staande Einaras Tubutis leverde niet alleen een turnover op, maar werd ook nog gevolgd door een driepunter van Henson.

Ondanks een score uit de aanvallende rebound van Ververs kwam Belfius Mons-Hainaut met rasse schreden terug in de wedstrijd: 53-55. Na de time-out van Geert Hammink kwam Dunn met een 4-point play door en scoorde Midtgaard nog twee keer van dichtbij voor een 53-63 stand na drie kwarten.

Hoewel Belfius Mons-Hainaut van alles probeerde, duurde het erg lang voor er een Belgische eindsprint kwam. Van Bree, De Jong en de goed invallende Olisemeka wisten de basket te vinden, zodat er na een score van Mikalauskas halverwege het kwart nog steeds een marge van 10 punten op het scorebord stond: 61-71. Zes punten op rij van Nzekwesi (18 punten) en een terugspeelbal uit de balinname zorgden ervoor dat het 67-71 werd met balbezit voor de Belgen.

Hammink nam een time-out, waarna Midtgaard tot twee keer toe het gat naar zes punten tilde. Muhamed Pasalic bewees zijn ploeg geen goede dienst. Eerst verspeelde hij de bal aan De Jong, waarop hij aan de handrem trok. Een situatie later kreeg Pasalic een technische fout toebedeeld en dat was meteen zijn vijfde fout. Hoewel De Jong vanaf de vrije worplijn wel wat punten liet liggen ( 7 uit 14), benutte hij er in de laatste anderhalve minuut niettemin wel vijf. Belfius Mons-Hainaut kwam door een drietje van Nichols (17 punten) en een dunk van Nzekwesi nog wel terug tot vijf punten, waarna De Jong vanaf de lijn de eindstand op 74-80 bracht.

Midtgaard sloot het duel als topscorer af met 25 punten, De Jong sloot af met 13 punten, 7 rebounds en 5 steals.