80-76

Datum: woensdag 15 november 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden gaat verder in Europa

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich door een 80-76 overwinning tegen BC Trepca geplaatst voor de tweede groepsfase. Het was een moeizame zege, maar in de slotfase bleef de Leidse ploeg overeind. Doordat andere uitslagen in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden uitpakten, gaat de Leidse ploeg verder in de FIBA Europe Cup.

Het was een interessante avond in Arena 1574. BC Trepca werd niet alleen ondersteund door een flink aantal meegereisde supporters, maar beschikte ook over enkele andere spelers in vergelijking met de eerste wedstrijd. Voor Zorg en Zekerheid Leiden was het devies winnen en dat dit niet, zoals in de uitwedstrijd, met 30 punten zou zijn, stond bij voorbaat al vast.
Alex Gross manifesteerde zich in de eerste minuten door twee scores aan te laten tekenen. Na een driepunter van Stan van den Elzen en een fastbreak van Tajion Jones kwam Zorg en Zekerheid Leiden op een 13-4 voorsprong. Groter zou het verschil echter niet worden. Twee minuten later was het al weer gelijk. Door een drietje van Luuk van Bree en een and-1 van Alex Gross liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 19-15, maar BC Trepca kwam langszij. Twee scores van Tajion Jones zorgden voor een nieuwe Leidse voorsprong, die na 10 minuten spelen 23-22 bedroeg.

Zorg en Zekerheid Leiden startte het tweede kwart goed met vier punten van Jibbe Sicking en een driepunter van Maarten Bouwknecht voor 30-24. De Leidse ploeg wist echter niet door te drukken door een aantal turnovers (10 in de eerste helft, 6 in de tweede helft), waardoor BC Trepca steevast bleef aanklampen. Kort voor rust schoot Luuk van Bree de Leidse ploeg naar een 41-34 voorsprong, maar het laatste woord voor de pauze was voor Kevin Bracy Davis die met een drietje 41-37 op het bord zette.

Na de pauze raakte Zorg en Zekerheid Leiden enigszins in de verdrukking, Jordy Tshimanga scoorde met twee jump hooks over Alex Gross heen, al liep de lange center van BC Trepca haast net zo snel tegen persoonlijke fouten aan. Maar Darnell Edge, de nieuwe spelmaker van de ploeg uit Kosovo, was helemaal ontdooid. Was hij voor rust goed voor 4 punten, na de pauze voegde hij daar nog 16 aan toe. Mede door zijn activiteiten keek Zorg en Zekerheid Leiden na drie minuten tegen een 45-46 achterstand aan. Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek. Luuk van Bree en Alex Gross schoten driepunters binnen, waardoor de Leidse ploeg weer een kleine voorsprong nam. Ondanks een aantal missers aan beide kanten, sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een 58-55 voorsprong.

Het eerste tussensprintje in het laatste kwart kwam van Zorg en Zekerheid Leiden. Via acht punten van Tajion Jones (twee rake driepunters) en daar tussenin een lay-up van Maarten Bouwknecht liep de Leidse ploeg van 59-58 uit naar 69-62. Het was echter niet de genadeklap voor BC Trepca. Zorg en Zekerheid Leiden viel bijna drie minuten stil en via Davis en Dardan Kapiti sloop BC Trepca dichterbij: 71-69. Drie minuten voor tijd zorgde Edge echter voor 73-74. Dat was het sein voor Marijn Ververs om het heft in eigen handen te nemen. Met een lay-up en een driepunters schoot hij Zorg en Zekerheid Leiden naar 78-74. Ook het Leidse publiek liet zich inmiddels luidkeels horen. Nadat Edge voor 78-76 had gezorgd, kreeg BC Trepca nog twee driepunters, maar zowel Edge als Mikaile Tmusic troffen geen doel. Stan van den Elzen pakte de rebound en werd snel naar de lijn gestuurd. Met nog twee seconden op de klok besliste hij het duel door beide vrije worpen raak te schieten: 80-76.

Zorg en Zekerheid Leiden kan nog groepswinnaar worden als Gravelines Dunkerque volgende week verliest bij BC Trepca, maar als dat niet gebeurt is al zeker dat Zorg en Zekerheid Leiden tot de zes beste nummers 2 behoort en dus doorgaat in Europa.

Tajion Jones tekende voor 18 punten en 7 rebounds. Luuk van Bree was goed voor 16 punten. Alex Gross kwam door met 12 punten en 7 rebounds. Marijn Ververs schoot zichzelf ook in de dubbele cijfers met 11 punten. Stan van den Elzen deelde 6 assists uit.