85-77

Datum: zondag 19 november 2023 · 14:30
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden wint kraker tegen Donar

Als Zorg en Zekerheid Leiden tegen Donar speelt, kun je de klok erop gelijk zetten dat er het nodige gaat gebeuren. Zo ook deze wedstrijd. Pas na rust (43-41) wist Zorg en Zekerheid Leiden de wedstrijd te beslissen. Tajion Jones schoot met scherp, terwijl Lucas Kruithof zich aan beide kanten van het veld liet gelden. In de slotfase werd Donar-coach Andrej Stimac na twee technische fouten ook nog weggestuurd. Uiteindelijk ging de winst met 85-77 naar de Leidse formatie.

In de gezellig volgepakte Arena 1574 was de start voor Donar. Binnen twee minuten keek Zorg en Zekerheid Leiden tegen een 2-7 achterstand aan. Halverwege het eerste kwart draaide de thuisploeg 6-11 om in een 13-11 voorsprong. Marijn Ververs en Roeland Schaftenaar deelden wat speldenprikjes uit. Een drietje van Stan van den Elzen zorgde voor een 25-16 voorsprong. Het kwart werd met een 25-18 voorsprong afgesloten.

John Meeks, de topscorer van Donar die in het eerste kwart droog was gezet, begon het tweede kwart met vijf punten op rij. Daardoor haakten de Groningers weer aan. Van 29-25 werd het 29-33 voor de bezoekers en was Leiden in last. Alex Gross en iets later Tajion Jones zorgden er weer voor dat de Leidse ploeg op gelijke hoogte kwam. Maarten Bouwknecht bepaalde met twee rake vrije worpen de ruststand op 43-41. Wat vooral zorgen baarde voor de thuisploeg, was het reboundoverwicht, waardoor Donar geregeld tweede kansen kreeg. Aan de andere kant had Donar veel balverlies, wat dan weer in het voordeel van Zorg en Zekerheid Leiden uitpakte.

Na de pauze Tajion Jones het vizier nog op scherp staan. Met twee drietjes gaf hij de thuisploeg een lift. Ook Alex Gross deed weer een duit in het zakje. Na een dunk van Gross gaf het scorebord na iets meer dan twee minuten in het derde kwart 53-44 aan. Vier minuten later was het echter weer gelijk. Lucas Kruithof toonde vervolgens aan stappen gemaakt te hebben. Twee keer pakte hij de charge, terwijl hij aan de andere kant in dit kwart 10 punten (waaronder twee driepunters) liet aantekenen. Via back-to-back driepunters van Kruithof en Luuk van Bree sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af met een 66-58 voorsprong.

Wat de marge ook mag zijn, je bent nooit van Donar af. Zo ook nu niet. Justinas Ramanauskas stond aan de basis van een terugkomst van de Groningers. Halverwege het slotkwart was het 71-67. Twee steals van Luuk van Bree brachten Maarten Bouwknecht en Tajion Jones in stelling voor vrije lay-ups, waarbij Jones ook nog een bonus mocht verzilveren. Na twee gemiste vrije worpen van Theo John, zorgde Alex Gross met een kort jumpertje in de bucket voor 78-69, met nog iets meer dan twee minuten te gaan. Sander Hollanders antwoordde nog met een drietje, maar na een steal van Tajion Jones ging Andrej Stimac danig tekeer tegen de scheidsrechters dat hij twee technische foutenop rij kreeg en kon gaan douchen. Luuk van Bree benutte de beide vrije worpen, waarna het balbezit aan de zijlijn uitmondde in een driepunter van Maarten Bouwknecht voor 83-72. Daarmee was de wedstrijd anderhalve minuut voor tijd wel beslist. De eindstand luidde uiteindelijk 85-77 en daarmee heeft Zorg en Zekerheid Leiden de koppositie van Landstede Hammers overgenomen, al heeft Heroes Den Bosch hetzelfde aantal nederlagen geleden (allebei één keer), maar wel een wedstrijd minder gespeeld.

Tajion Jones was goed voor 22 punten, 5 driepunters en 6 assists. Alex Gross kwam tot 12 punten. Ook Maarten Bouwknecht (11) en Lucas Kruithof (10) kwamen in de dubbele cijfers. Roeland Schaftenaar pakte 8 rebounds.