70-72

Datum: dinsdag 28 november 2023 · 19:30
Locatie: MartiniPlaza, Groningen

ZZ Leiden overleeft comeback van Donar

Zorg en Zekerheid Leiden heeft in Groningen met moeite van Donar gewonnen. Twee minuten voor rust stond de Leidse ploeg nog 18 punten voor (26-44), maar na de pauze kwam Donar sterk terug. Zorg en Zekerheid Leiden zag Donar in de laatste 12 seconden nog twee driepunters missen, waardoor de Leidse ploeg de zege pakte met 70-72.

Zorg en Zekerheid Leiden kende in Groningen een goede start. Na een dunk van Alex Gross gaf het scorebord vrij snel 4-11 aan en moest Donar-coach Andrej Stimac na vier minuten al in een time-out vluchten. Donar leek even aan te haken, maar Stan van den Elzen knalde in het eerste kwart vier driepunters raak. Luuk van Bree zorgde voor de vijfde driepunter in het eerste kwart, dat Zorg en Zekerheid Leiden met een 16-28 voorsprong afsloot.

In het tweede kwart wist Zorg en Zekerheid Leiden de marge aanvankelijk te vergroten. Met nog zes minuten te gaan liep de Leidse formatie binnen twee minuten weg naar een voorsprong van 18 punten: 23-41. Het balletje ging lekker rond, de gaten in de Groningse verdedigingen werden prima gevonden en er leek niets aan de hand. In de laatste minuut schoot Karolis Babusis echter twee driepunters binnen voor de thuisploeg, waar Zorg en Zekerheid Leiden in de laatste twee minuten niet meer wist te scoren. Zodoende werd de ruststand 32-44.

Donar kwam fanatiek uit de kleedkamers. Binnen vier minuten was het verschil teruggebracht naar vier punten: 44-48. Marijn Ververs (and-1) en Stan van den Elzen zorgden voor de nodige scores om Donar op afstand te houden. Via Alex Gross liep de Leidse formatie weer door naar een voorsprong van zeven punten: 49-56. Het laatste woord in het kwart was echter aan Donar, dat terugkwam tot 53-57.

De eerste score in het vierde kwart was ook voor Donar, maar Zorg en Zekerheid Leiden raakte niet in paniek. Via Roeland Schaftenaar en een vrije worp van Jibbe Sicking werd de marge weer vergroot naar vijf punten: 55-60. Na een time-out van Zorg en Zekerheid Leiden in de vijfde minuut (stand 60-62), kwamen Stan van den Elzen, Marijn Ververs en Lucas Kruithof door met scores: 60-68 met nog drie minuten te gaan. In plaats van de klok uit te melken, werd er te snel voor een schot gekozen. Dit gaf Donar de kans om terug te komen. Zeker toen Alex Gross en Stan van den Elzen ieder een vrije worp lieten liggen. Zo werd het met nog twaalf seconden te gaan 70-72 en balbezit Donar. De eerste driepuntspoging van Karolis Babusis trof geen doel, maar de rebound ging via een Leidse speler over de achterlijn. In de laatste twee seconden probeerde John Meeks het ook nog met een driepunter, maar ook zijn schot ging mis. Zorg en Zekerheid Leiden, dat op de eerste 26 seconden van de wedstrijd na de hele tijd voor had gestaan, kroop uiteindelijk door het oog van de naald om toch te winnen: 70-72.

Stan van den Elzen was goed voor 22 punten. Alex Gross noteerde 14 punten en pakte 8 rebounds, allemaal aanvallend. Marijn Ververs deelde 5 assists uit. Overigens had Zorg en Zekerheid Leiden dit keer de rebound wel onder controle. De Leidse ploeg pakte 36 rebnounds (14 aanvallend) tegen Donar 31 (9 aanvallend).

De volgende wedstrijd van Zorg en Zekerheid Leiden volgt al weer vrij snel. Komende zaterdag wordt er om 13.00 uur in Arena 1574 voor de beker gespeeld tegen BS Leiden. Over een week (woensdag 6 december) begint de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Zorg en Zekerheid Leiden start met een thuiswedstrijd tegen het Roemeense CSM CSU Oradea.