47-100

Datum: zaterdag 2 december 2023 · 13:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden wint broedertwist

In de achtste finale van het Nederlandse bekertoernooi moest Zorg en Zekerheid Leiden het opnemen tegen BS Leiden. Deze broedertwist leverde een 100-47 overwinning voor het vlaggenschip op. Zorg en Zekerheid Leiden plaatste zich daarmee voor de kwartfinale van de strijd om de Basketball Cup.

Dat de strijd ongelijk zou zijn, was niet moeilijk te voorspellen. Toch nam BS Leiden, waar heel wat spelers ervaring hadden opgedaan bij Zorg en Zekerheid Leiden, binnen een minuut een 5-0 voorsprong. Nezar Kanbier en Kevin Jonathan (driepunter) zorgden voor de scores. Lang heeft de promotiedivisieploeg er niet van mogen genieten. Alex Gross was lastig af te stoppen en Stan van den Elzen schoot in zes minuten tijd vier op vier driepunters raak. Van 5-0 werd het in één ruk 5-23. De acht minuten droge periode van BS Leiden werd verbroken door een dunk van Jonathan. Het eerste kwart werd afgefloten bij een stand van 8-27.

In de tweede periode konden de vele toeschouwers een wat meer gelijke strijd zien. Doug Spradley, die het nu nog moest stellen zonder de licht geblesseerde Lucas Kruithof, gaf de meeste speeltijd aan Liam van der Schalie, Duko Bos en Jibbe Sicking. Stan van den Elzen speelde voor rust slechts 6 minuten, Tajion Jones werd ook maar 5 minuten gebruikt. Zorg en Zekerheid Leiden scoorde in dit kwart iets minder punten, kreeg ook iets meer punten tegen (21-12), maar van spanning was verder geen sprake. Halverwege genoot Zorg en Zekerheid Leiden dan ook een 20-48 voorsprong.

Na de pauze was het van hetzelfde laken een pak. Zorg en Zekerheid Leiden ging aan de hand van Stan van den Elzen (na rust ook twee uit twee driepunters) en Alex Gross vrolijk door met scoren. Zo verwerkte Gross een alley-oop pass van Marijn Ververs met één hand en plaatste Tajion Jones in de break een harde dunk voor 28-78. Na drie kwarten gaf het scorebord 32-82 aan en was het alleen nog de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden de 100 punten zou halen.

Dat gebeurde ook, maar pas laat in het kwart. Bij Zorg en Zekerheid Leiden kwam Roeland Schaftenaar door met zijn bekende hoekjes. Maarten Bouwknecht loste in 19 minuten speeltijd geen enkel schot, maar deelde wel 12 assists uit. Luuk van Bree, Tajion Jones en Stan van den Elzen kwamen niet verder dan 13 minuten, wat ook prettig is in verband met de wedstrijd van woensdag voor de FIBA Europe Cup tegen CSM CSU Oradea (aanvang 20.00 uur in Arena 1574). Kevin Jonathan wist namens BS Leiden ook nog een dunk te plaatsen. Hij zou uiteindelijk met 16 punten topscorer worden van BS Leiden.

Eén minuut voor tijd doorbrak Zorg en Zekerheid Leiden de grens van de 100 punten. En niet voor het eerst dit seizoen was die eer voor Duko Bos weggelegd. Met een and-1 zorgde hij voor 45-100. De laatste score van de wedstrijd kwam op naam van Tijmen de Haas, die voor de eindstand van 47-100 tekende.

Alex Gross en Stan van den Elzen kwamen namens de hoofdmacht tot 18 punten. Roeland Schaftenaar zette een double double neer met 14 punten en 10 rebounds. Jibbe Sicking tekende voor 13 punten. Duko Bos (12 punten) en Tajion Jones (10 punten) schoten zich ook nog in de dubbele cijfers.