72-67

Datum: zaterdag 11 november 2023 · 20:00
Locatie: Sportcomplex 1574, Leiden

ZZ Leiden laat zich niet verrassen door LWD Basket

Zorg en Zekerheid Leiden heeft ook het duel tegen LWD Basket in winst weten om te zetten. Makkelijk ging het overigens niet tegen de hekkensluiter van het Nederlandse deel van de BNXT League. Vlak voor rust sloeg de Leidse ploeg een eerste gaatje (42-35), maar in het vierde kwart was LWD Basket weer op voorsprong gekomen. Een nieuwe Leidse run bleek echter beslissend: 72-67. Nu gaat het vizier richting de Europe Cup-wedstrijd van aankomende woensdag tegen KB Trepca.

Na het forse verlies in Gravelines was Zorg en Zekerheid Leiden er alles aan gelegen om herstel te tonen en de winst te pakken tegen LWD Basket. De Friezen pakten een 1-2 voorsprong, maar zagen daarna de Leidse ploeg het heft in handen nemen. Alex Gross en Tajion Jones (dunk) namen het voortouw en zorgden voor een 8-2 voorsprong. Mede door twee driepunters van Stan van den Elzen bleef het verschil aanvankelijk rond de 8 punten schommelen. Toch sloot LWD basket het eerste kwart met een 19-21 voorsprong af.

Zorg en Zekerheid Leiden startte het tweede kwart goed met een driepunter van Maarten Bouwknecht en Jibbe Sicking kon na een steal van Maarten Bouwknecht voor 24-21 tekenen. Een tweede tussensprintje werd gestart met een dunk van Jibbe Sicking en een eenvoudige lay-up van Lucas Kruithof, maar ook dit werd niet doorgezet. Zo kwam LWD Basket halverwege het tweede kwart weer op voorsprong. Bij een stand van 34-35 werden de laatste twee minuten van het tweede kwart ingezet. Zorg en Zekerheid Leiden trok de verdediging aan en hield de Friezen op 35 punten. Mede door twee scores van Marijn Ververs in korte tijd kon Zorg en Zekerheid Leiden met een 42-35 voorsprong gaan rusten.

Wie gedacht had dat Zorg en Zekerheid Leiden na de pauze weg zou lopen naar een ruimere voorsprong kwam bedrogen uit. Mede door acht punten van Shaquille Doorson pakte LWD Basket de voorsprong al snel weer terug: 44-45 en 46-49 (de grootste marge in het voordeel van de Friezen). Ook nu haakte Zorg en Zekerheid Leiden weer aan. Maarten Bouwknecht stond aan de basis van een 7-0 run die de Leidse ploeg op 55-51 bracht. De time-out van Klaas Stoppels (hij verving vaste coach Vincent van Sliedregt die zich als bondscoach van de Nederlandse damesploeg in Kroatië bevindt) was uiteraard logisch.

Zorg en Zekerheid behield wel de voorsprong, maar voelde steeds de hete adem van de Friezen in de rug. Sterker nog, als LWD Basket wat beter vrije worpen had geschoten (10 uit 21) dan hadden de bezoekers nog steeds op voorsprong kunnen staan. Een driepunter van Stan van den Elzen bracht nog geen beslissing. Dat deed de driepunter van Luuk van Bree (vooraf uitgeroepen tot speler van de maand oktober) in de laatste minuut wel. Daarmee zette hij Zorg en Zekerheid Leiden op een 72-64 voorsprong. Dat Adrian Delph nog drie punten aan zijn totaal toevoegde (17 punten) en Maarten Bouwknecht ook nog heel zeldzaam twee vrije worpen liet liggen, was louter voer voor de statistici.

Door deze vierde competitiezege op rij voert Zorg en Zekerheid Leiden de ranglijst weer aan. Dat zal zondagmiddag weer anders kunnen worden als Landstede Hammers bij Yoast United weet te winnen. Stan van den Elzen werd met 15 punten topscorer. Maarten Bouwknecht sloot af met 13 punten. Roeland Schaftenaar was goed voor 13 rebounds. Lucas Kruithof tekende voor 5 assists.

Komende woensdag is dus de belangrijke wedstrijd voor de FIBA Europe Cup. Als Zorg en Zekerheid Leiden in eigen huis van KB Trepca weet te winnen, dan is plaatsing voor de tweede groepsfase (en dus nog eens zes Europese wedstrijden) heel dichtbij.