74-46

Datum: woensdag 8 november 2023 · 20:00
Locatie: Sportica, Gravelines (Frankrijk)

ZZ Leiden krijgt pak slaag

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich nog niet geplaatst voor de tweede groepsfase van de FIBA Europe Cup. Dat was wel het geval geweest wanneer de Leidse ploeg opnieuw van BCM Gravelines Dunkerque had gewonnen. Zorg en Zekerheid Leiden kwam er in Frankrijk echter totaal niet aan te pas en kreeg klop met 74-46. Overigens is de tweede groepsfase nog steeds een reële optie.

Bij de Franse formatie is er sinds de vorige wedstrijd in Leiden wel een en ander veranderd. Loren Jackson, Hans Vanwijn en Johnny Berhanemeskel zijn er niet meer bij. Caleb Walker en Michael Stockton zijn bij de ploeg gekomen, die in Jean-Christophe Prat nu een vaste coach hebben.

Ondanks het duidelijk hoorbare gezang van de meegereisde Leidse supporters was de start overduidelijk voor Gravelines Dunkerque. Na iets meer dan twee minuten moest coach Doug Spradley bij een achterstand van 7-0 al aan de noodrem trekken. Marijn Ververs brak de ban bij een stand van 9-0. Zorg en Zekerheid Leiden had echter totaal geen antwoord tegen de atletische en gespierde lange mannen van de Franse kustploeg. Toen er tien minuten voorbij waren, gaf het scorebord al 24-6 aan.

Zorg en Zekerheid Leiden probeerde in het tweede kwart aan te klampen. Roeland Schaftenaar pakte een paar scores uit de aanvallende rebound mee, maar het lukte niemand om het niveau op te krikken. Met een schotpercentage in de eerste helft van 26,3% is het vrijwel onmogelijk om een wedstrijd te winnen. De Leidse ploeg wist door enkele scores van Tajion Jones nog even bij te blijven, maar bij rust was het 37-20 en leek de winst al ver weg. Overigens won Zorg en Zekerheid Leiden dit kwart nog wel met 13-14.

Na de pauze opende Marijn Ververs de score, maar na twee scores van Stockton en een dunk uit de break was de marge na twee minuten al opgelopen tot meer dan 20 punten: 43-22. Zorg en Zekerheid Leiden probeerde het nog even door een zoneverdediging neer te zetten. Uiteindelijk hadden de Fransen vijf minuten voor het einde van het derde kwart nog geen driepunter raak geschoten, wat trouwens ook voor Zorg en Zekerheid Leiden gold. In de laatste vier minuten van het derde kwart voegde Gravelines Dunkerque nog twee punten toe. In die fase mocht Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst naar de lijn, maar van de zes vrije worpen werden er slechts drie benut. Na drie kwarten was de stand 52-35 en was de marge van de rust nog intact gebleven.

Dat veranderde in het laatste kwart. Adrien Tyberghien schoot de zone aan flarden en als de Fransen tegen de zone de bal in de bucket kregen, was er ook geen houden aan. Na drie minuten in het vierde kwart viel via Luuk van Bree pas de eerste driepunter van Zorg en Zekerheid Leiden, kort daarop gevolgd door een drietje van Maarten Bouwknecht. Bij de ploeg uit Frankrijk vielen de schoten beter, getuige ook een schotpercentage van 50%. Zorg en Zekerheid Leiden zette daar 32,8% tegenover. Bij 74-46 werd voor het laatst gefloten en kon de ploeg uit Leiden huiswaarts keren.

Ondanks de ruime nederlaag is het bereiken van de tweede groepsfase nog steeds mogelijk. De zes beste nummers twee van de tien groepen gaan ook door. Beide ploegen moeten nog wel tegen KB Trepca, dus dat kan nog wat uitmaken. Dat is volgende week de laatste tegenstander van Zorg en Zekerheid Leiden in de groepsfase van de eerste ronde. Bij winst kunnen de zakjapanners tevoorschijn worden gehaald.

Maarten Bouwknecht was met 10 punten de enige speler in de dubbele cijfers. Roeland Schaftenaar pakte 7 rebounds. Marijn Ververs deelde 3 assists uit.