72-71

Datum: zaterdag 2 september 2023 · 19:30
Team: Eredivisie
Locatie: Sporthal Alverberg, Hasselt (België)

ZZ Leiden loopt finale mis

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich op het toernooi van Limburg United niet weten te plaatsen voor de eindstrijd. De Leidse club verloor het duel met SLUC Nancy met 72-71. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het zondag in de strijd om de derde plaats op tegen Göttingen.

Coach Doug Spradley had zijn startende vijf voor het duel tegen SLUC Nancy op één plaats gewijzigd. Stan van den Elzen startte het duel in plaats van Lucas Kruithof. Al in het eerste kwart moest Luuk van Bree afhaken met rugklachten. Uit voorzorg werd de forward niet meer ingezet, waardoor Jibbe Sicking meer minuten moest maken en dat goed deed.

De Franse ploeg stond vrijwel de hele wedstrijd voor, al was het verschil nooit echt groot. Zo was de marge halverwege slechts drie punten in het voordeel van Nancy: 33-30. Tegen het eind van het derde kwart plaatste de Franse ploeg een run. Van 49-49 werd het in één keer 58-49. Toch bleef Zorg en Zekerheid Leiden knokken voor een beter resultaat. Door een 10-0 run kwam de Leidse ploeg in de slotfase nog voor te staan met 65-68. Deze voordelige marge kon niet over de streep getrokken worden: 72-71.

Zorg en Zekerheid Leiden was zuiniger met de bal dan in voorgaande wedstrijden en deed qua schotpercentage niet onder voor de Fransen. De Leidse ploeg maakte wel meer persoonlijke fouten, waardoor Nancy, dat domineerde in de rebound (44 om 29) 23 vrije worpen kreeg (17 raak), terwijl Zorg en Zekerheid Leiden niet verder kwam dan 12 vrije worpen (10 raak). Alex Gross kon in de ogen van de scheidsrechters weinig goed doe. Vanwege vijf persoonlijke fouten kwam hij niet verder dan 12 minuten. Ook Stan van den Elzen haalde het einde niet. Hij speelde 19 minuten en toen had ook hij vijf persoonlijke fouten.

Net als in eerdere wedstrijden was Tajion Jones topscorer voor de Leidse ploeg. De Amerikaan was goed voor 19 punten tegen 46,7% en tekende voor drie driepunters. Maarten Bouwknecht kwam tot 13 punten (3 driepunters). Marijn Ververs noteerde 12 punten tegen 66,7%. Roeland Schaftenaar had een opvallende statline met 6 punten, 6 rebounds en 8 assists.

De andere scores kwamen van Jibbe Sicking 9 (6 rebounds), Alex Gross 5, Stan van den Elzen 5 en Lucas Kruithof 2.