59-89

Datum: zaterdag 9 september 2023 · 20:30

Huiswerk voor ZZ Leiden

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om voor het eerst de BNXT SuperCup te veroveren. Twee jaar geleden was Filou Oostende in Den Bosch te sterk voor de Leidse formatie. Dit keer was de Belgische kampioen in de warme Vijf Meihal te sterk voor een niet bijster overtuigend spelend Zorg en Zekerheid Leiden. Na een ruststand van 27-48 werd het uiteindelijk 59-89.

Even leek het een leuke avond te gaan worden voor ZZ Leiden. Alex Gross zorgde voor de eerste Leidse score van het officiële nieuwe seizoen. Tajion Jones volgde zijn voorbeeld met een score en een and-1. Toen Luuk van Bree daarna ook nog scoorde, was de stand na drie minuten 9-4 in Leids voordeel. Door foutenlast moesten de starters Lucas Kruithof en Luuk van Bree al snel naar de kant.

Filou Oostende stoorde zich daar niet aan. Vooral de Amerikaan Damien Jefferson was niet af te stoppen door de Leidse verdediging, die overigens niet vlekkeloos opereerde. Via een 0-9 run pakte de Belgische kampioen een 9-13 voorsprong. Ondanks een weergaloze break van Jibbe Sicking sloot de Leidse formatie het eerste kwart af met een 15-24 achterstand.

Zorg en Zekerheid Leiden zag het verschil vroeg in het tweede kwart al oplopen naar dubbele cijfers. Als Jefferson er niet door kwam, waren daar Mattias Tas en Pierre-Antoine Gillet de Belgische scores aaneenregen. Jefferson zorgde er overigens ook voor dat Jones nauwelijks vrij wist te komen. Als de Leidse ploeg dan eens dicht bij de ring uit wis te komen, dan werden de ballen simpelweg gemist. Zo kon het gebeuren dat Filou Oostende uitliep naar een 27-48 ruststand. Dat de Belgische ploeg daarmee voor de derde keer beslag ging leggen op de BNXT SuperCup mocht met potlood alvast worden ingevuld.

Na de pauze opende Zorg en Zekerheid Leiden met een lay-up van Marijn Ververs en een hoekschotje van Roeland Schaftenaar. Via driepunters van Sam van Rossom en Gillet werd de marge weer boven de 20 punten getild. De kustploeg uit België plaatste een 0-11 run om de marge op te voeren richting de 30 punten: 33-62. Dat verschil werd ruimschoots bereikt bij het verstrijken van de speeltijd van het derde kwart: 39-73.

In het laatste kwart toonde Zorg en Zekerheid Leiden toch nog iets van veerkracht. Lucas Kruithof knalde een drietje binnen, terwijl Jibbe Sicking na een snelle spin move hard dunkend afrondde. Maarten Bouwknecht liet zien dat hij nog kan scoren door acht van zijn tien punten in het laatste kwart te noteren. Het kwart werd weliswaar door Zorg en Zekerheid Leiden met 20-16 gewonnen, maar de eindstand sprak boekdelen: 59-89. De Leidse ploeg zal aanvallend scherper moeten zijn en verdedigend minder penetraties naar de ring moeten toestaan.

Luuk van Bree werd topschutter met 11 punten. Maarten Bouwknecht en Tajion Jones sloten af met 10 punten. Aan Belgische zijde noteerde Pierre-Antoine Gillet een double double met 21 punten en 10 rebounds.