65-100

Datum: zaterdag 23 september 2023 · 19:30
Locatie: Sporthal Sportlaan, Den Helder

ZZ Leiden boekt ruime zege in Den Helder

Zorg en Zekerheid Leiden is het Nederlandse deel van de BNXT League goed begonnen. In Sporthal Sportlaan werd Den Helder Suns met een ruime marge verslagen. Bij rust was de stand 34-48, aan het eind gaf het scorebord 65-100 aan. Zorg en Zekerheid Leiden heeft geen seconde achter gestaan en moest de Suns slechts 13 seconden naast zich dulden.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een sterke start. Stan van den Elzen en Marijn Ververs scoorden makkelijk. Al na iets meer dan twee minuten spelen kwam de time-out voor de Suns bij een stand van 2-8. Jibbe Sicking en Alex Gross deden ook een duit in het zakje. De Leidse ploeg liep uit naar een 4-15 voorsprong halverwege het eerste kwart. Den Helder hervond zichzelf enigszins en wist het eerste kwart met een 15-23 achterstand af te sluiten.

Tajion Jones was in het eerste kwart nog niet aan scoren gekomen, maar opende het tweede kwart met acht punten in anderhalve minuut tijd. Zo liep de marge snel op: 15-31. Onder impulsen van de Ierse guard Sean Flood gaf Den Helder zich nog niet gewonnen en slonk de Leidse voorsprong naar zeven punten: 28-35. Gross en Jones kwamen daarna opnieuw door met scores om de ruststand op 34-48 te bepalen. Jones (13) en Gross (10) zaten op dat moment al in de dubbele cijfers voor de Leidse ploeg die de eerste helft afsloot met een schotpercentage van 68%.

Na de pauze schoot Zorg en Zekerheid Leiden opnieuw uit de startblokken. Via een 0-8 run werd het verschil tot boven de 20 punten gebracht: 34-56. Lange tijd bleef de marge rond de 20 punten schommelen. Zo werd het derde kwart beëindigd met en 51-71 stand.

In het laatste kwart voerde Zorg en Zekerheid Leiden het tempo nogmaals op. Lucas Kruithof scoorde al zijn 10 punten in het slotkwart, waaronder twee driepunters. Jibbe Sicking benutte zijn derde driepunter om in de dubbele cijfers te eindigen. Liam van der Schalie mocht het hele slotkwart binnen de lijnen staan. In de laatste twee minuten kwam ook Duko Bos nog van de bank. Het is te hopen dat hij wat geld meegenomen had, want wie het honderdste punt maakt, moet een rondje geven. Bos slaagde daar een minuut voor tijd in door de eindstand op 65-100 te brengen.

Tajion Jones werd topschutter met 19 punten, één meer dan Alex Gross. Jibbe Sicking tekende voor 11 punten. Lucas Kruithof en Stan van den Elzen noteerden ieder 10 punten. Gross werd toprebounder met 6 stuks (als team pakte Zorg en Zekerheid Leiden 33 rebounds tegen 21 voor de Suns). Maarten Bouwknecht deelde 9 assists uit. Als team werkte Zorg en Zekerheid Leiden tegen een percentage van 70,2 af.