102-58

Datum: zaterdag 30 september 2023 · 20:00

ZZ Leiden opnieuw naar de honderd punten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft met een klinkende zege afscheid genomen van de Vijf Meihal. In de 55 jaar oude hal, waar veel historie is geschreven, sloot de ploeg van Doug Spradley opnieuw af met honderd punten of meer. Yoast United uit Bemmel werd namelijk verslagen met 102-58. Duko Bos was opnieuw de speler die de honderd punten mocht aantikken.

Het was een wedstrijd die bij voorbaat al geen wedstrijd was. Yoast United moest het stellen zonder Bernie Andre, C.J. Keyser jr. en Mike Schilder. Coach Jeroen van Vugt miste daardoor drie van zijn starters. Zorg en Zekerheid Leiden miste de geblesseerde Lucas Kruithof. Zijn plaats op de bank werd ingenomen door de 19-jarige Bas Corion.

De eerste score in de wedstrijd kwam van Ike Nweke, de Nigeriaans-Amerikaanse center van Yoast United. Exact 42 seconden kon de ploeg uit Bemmel van deze voorsprong genieten. Marijn Ververs tekende voor de gelijkmaker, waarna Alex Gross de Leidse ploeg aan de goede kant van de streep zette. Gross was sowieso actief in het eerste kwart. Met zijn zevende punt bracht hij de marge op 10 punten: 17-7. Via een driepunter van Bart van Schaik werd het verschil teruggebracht tot zeven punten (25-18), maar het laatste woord van het eerste kwart was voor Maarten Bouwknecht: 27-18.

Roeland Schaftenaar scoorde aan het begin van het tweede kwart zeven punten op rij voor 34-20. Bij een stand van 43-26 plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 9-0 run. Duko Bos knalde al een drietje binnen, Maarten Bouwknecht liet wat fraaie acties zien en Stan van den Elzen wist de basket makkelijk te vinden. Zo liep het verschil al snel op. Met een driepunter tekende Jibbe Sicking voor een 55-27 ruststand.

De run die Zorg en Zekerheid Leiden met de driepunter van Sicking inzette, zou tot 17 punten uitgroeien. Met een dunk bekroonde Stan van den Elzen deze run voor 69-27. Pas na een kleine vier minuten scoorde Wietze Nossek de eerste punten van de tweede helft voor Yoast United. Bij een stand van 86-44 werd het derde kwart afgesloten en was het niet de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden de honderd punten zou halen, maar wie daarvoor verantwoordelijk zou zijn.

Het honderdste punt viel iets minder dan drie minuten voor het einde. Net als vorige week in Den Helder werd dit wapenfeit gerealiseerd door Duko Bos: 101-53. De wedstrijd kabbelde verder rustig naar het einde: 102-58. Het was echt de allerlaatste wedstrijd in de Vijf Meihal. Op 18 oktober komt Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst in actie in Arena 1574. Dan wordt er voor de FIBA Europe Cup aangetreden tegen BCM Gravelines Dunkerque.

Bij Zorg en Zekerheid Leiden kwamen zes spelers in de dubbele cijfers, vooropgegaan door Stan van den Elzen die goed was voor 21 punten. Alex Gross pakte 9 rebounds. Stan van den Elzen deelde ook nog eens 8 assists uit en pakte 5 steals. Het leverde hem een efficiency op van 27. Maarten Bouwknecht en Marijn Ververs hadden elk 7 assists.