62-57

Datum: zondag 17 september 2023 · 14:00

ZZ Leiden wint Nederlandse SuperCup

Voor de vierde keer in de geschiedenis heeft Zorg en Zekerheid Leiden de nationale SuperCup in de wacht gesleept. In een zwaar bevochten wedstrijd werd Landstede Hammers met 62-57 verslagen. Daarmee pakte Zorg en Zekerheid Leiden de vierde prijs in 2023. In 2011, 2012 en 2021 werd de Leidse ploeg ook winnaar van de Nederlandse SuperCup.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de achtste finale om de SuperCup met de jarige Marijn Ververs (hij werd zondag 25), Tajion Jones, Stan van den Elzen, Luuk van Bree en Alex Gross. De boomlange Amerikaan, die zaterdag nog een goede wedstrijd in Duitsland afwerkte, kon binnen drie minuten met twee persoonlijke fouten de bank opzoeken. Aanvallend hadden beide partijen aanvankelijk de nodige moeite. Landstede sprokkelde wat puntjes via de vrije worplijn bijeen. De eerste Leidse score viel pas na vier minuten en kwam uit de handen van Stan van den Elzen.

Halverwege het eerste kwart was het 2-9 voor de bezoekers, maar vanaf dat moment ging het beter draaien bij de Leidse formatie. Na zes scores van Roeland Schaftenaar en een bommetje van Tajion Jones kwam Zorg en Zekerheid Leiden anderhalve minuut voor het einde van het eerste kwart voor het eerst op voorsprong: 13-12. Landstede sloot dat eerste kwart nog wel winnend af: 13-14.

Maarten Bouwknecht opende het tweede kwart met een drietje ne herhaalde dat nog een keer na een score van Roeland Schaftenaar. Toen ook nog Jibbe Sicking een drietje raak knalde, was het na drie minuten in het tweede bedrijf 24-17 voor de Leidse formatie. Zorg en Zekerheid Leiden bleef de voorsprong behouden en dat was vooral te danken aan Roeland Schaftenaar, die de eerste helft met 14 punten afsloot. Landstede was wel aan het terugkomen, maar een rake vrije worp van Jibbe Sicking zorgde voor een 32-30 ruststand.

In het derde kwart wisten beide ploegen amper te scoren. Drie minuten voor het einde van het derde kwart pakte Landstede Hammers weer de leiding (38-39), maar een score van Maarten Bouwknecht en twee rake vrije worpen van Luuk van Bree zorgden ervoor dat het laatste kwart met een 42-39 voorsprong voor Zorg en Zekerheid Leiden kon beginnen.

Via Tajion Jones en Stan van den Elzen breidde de Leidse ploeg de voorsprong weer uit naar zeven punten (46-39), maar Landstede kwam door drietjes van Jack Pagenkopf, Coen Stolk en Tim Hoeve sterk terug. Halverwege het kwart gaf het scorebord in de Vijf Meihal 49-50 aan. Met nog drie minuten te gaan, tekende Marijn Ververs met een drietje voor 55-52, maar aan de andere kant deed Darius Quisenberry datzelfde. Een aanvallende rebound van Zorg en Zekerheid Leiden bood Luuk van Bree de kans om de Leidse ploeg met een driepunter naar 58-55 te schieten.

In de laatste twee minuten gebeurde er van alles. Michal Kozak kreeg een tik en kon met een bloedende wond het veld verlaten. Schoten vielen voor beide ploegen niet meer. Tien seconden voor tijd kreeg Marijn Ververs de kans om het verschil groter te maken, maar hij miste beide vrije worpen. Topscorer Roeland Schaftenaar (17 punten) pakte echter de aanvallende rebound en gooide één vrije worp binnen voor 59-55. Vier seconden later mocht Stan van den Elzen naar de lijn. Hij bracht de stand op 60-55. Na een heel snelle score van Terrence Bieshaar, mocht Stan van den Elzen nog een keer naar de lijn. Met twee rake vrije worpen schoot hij de Leidse ploeg definitief de veilige haven binnen: 62-57.

“Het was een lelijke wedstrijd, maar ik ben blij dat we die wedstrijd wel winnend hebben afgesloten”, was het commentaar van coach Doug Spradley, die met zijn team de vierde van vijf mogelijke prijzen wist binnen te slepen.

Roeland Schaftenaar, die vanaf de tribunes MVP hoorde roepen door de harde Leidse kern, sloot het duel af met 17 punten en 7 rebounds. Maarten Bouwknecht was goed voor 13 punten en 6 assists.