66-79

Datum: vrijdag 9 juni 2023 · 20:30
Team: Eredivisie
Locatie: COREtec Dôme, Oostende

ZZ Leiden steelt wedstrijd in Oostende

Zorg en Zekerheid Leiden is een stap dichterbij een derde titel gekomen. De regerend kampioen van de BNXT League zorgde voor een daverende verrassing door in de Belgische kustplaats te winnen van Filou Oostende. Na een ruststand van 41-44 werd het 66-79 voor de Leidse formatie. Komende zondag vindt om 15.00 uur de return in de Vijf Meihal plaats.

Vorig seizoen ging Filou Oostende in de halve finale onderuit tegen de latere winnaar Zorg en Zekerheid Leiden. De Belgische messen waren dus geslepen. Dat zou de recordkampioen van België niet nog een keet overkomen. In de eerste vijf minuten zag het daar ook nog niet naar uit. David Collins maakte in de beginfase al 8 punten, maar halverwege het kwart stond het 13-11 voor Filou Oostende.

Zorg en Zekerheid Leiden bepaalde daarna de toon. Via driepunters van Collins en Luuk van Bree plus een dunk van Deion Hammond plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een 0-9 run naar 13-20. De eerste technische fout aan Belgische zijde was al uitgedeeld aan Breein Tyree. Na een score van Pierre-Antoine Gillet kwam Hammond weer door met vijf punten op rij. Zo sloeg de Leidse formatie al een gaatje van 10 punten: 15-25. Aan het eind van het eerste kwart stond het nog altijd 21-28 voor Zorg en Zekerheid Leiden. Collins en Hammond waren samen goed voor 20 van de 28 punten.

In het tweede kwart had Erikas Venskus een sterke opening met zeven punten op rij: 21-35. Vrenz Bleijenbergh was de tweede Belgische speler die tegen een technische fout aanliep. Drie rake vrije worpen zorgden voor de grootste marge tot dan toe: 23-38. In de laatste twee minuten was Keye van der Vuurst de Vries verantwoordelijk voor een 11-1 run van Filou Oostende, waardoor de Leidse ploeg slechts met een 41-44 voorsprong de rust in ging.

Meteen na de rust kwam Filou Oostende op gelijke hoogte via een and-1 van Nikola Jovanovic. Zorg en Zekerheid Leiden liet zich niet gek maken en zag Thomas Rutherford een paar goede acties maken: score uit een aanvallende rebound en twee rake vrije worpen zorgden voor 44-48. In de tegenaanval plaatste Jovanovic een body check tegen Collins. Dit werd bestraft met een onsportieve fout. Collins schoot beide vrije worpen raak, waarna Hammond met een driepunter het verschil weer op negen punten zette: 44-53.

Daar liet Zorg en Zekerheid Leiden het niet bij. Van Bree knalde weer een driepunter binnen. Hij zou 4 uit 4 schieten van achter de driepuntslijn. Na een technische fout voor flopping van Olivier Troisfontaines liep Zorg en Zekerheid Leiden steeds verder weg. Met nog drie minuten te spelen in het derde kwart bracht Collins met zijn 20ste punt het verschil op 16 punten: 48-64. Toch leek de Belgische kampioen nog terug te komen, maar Marijn Ververs sloot het kwart af met zijn eerste score om de marge toch op 13 punten te houden: 54-67.

Na anderhalve minuut spelen in het vierde kwart moest Dario Gjergja wederom een time-out nemen. Via Venskus en Hammond was het verschil al op 17 punten gebracht: 54-71. Maarten Bouwknecht, die ook nog twee panna’s produceerde, wist nog een block te plaatsen op Servaas Buysschaert. Met nog vijf minuten te gaan genoot de Leidse ploeg nog een 58-73 voorsprong. De Belgische routinier kwam echter door met een driepunter en een and-1, waardoor de marge vier minuten voor tijd geslonken was naar negen punten. Rutherford was vervolgens attent om eer 64-75 van te maken. Met nog iets minder dan twee minuten te gaan, vielen er na een fout op Collins twee technische fouten: een voor Collins, wat meteen zijn vijfde fout was, en de tweede technische fout voor Bleijenbergh, die meteen naar de kant kon. Stan van den Elzen kwam van de bank om Collins te vervangen en de twee vrije worpen te nemen. Van den Elzen kweet zich prima van zijn taak. De laatste score van de wedstrijd was voor Rutherford, die daarmee de eindstand op 66-79 bracht.

Matchpoint voor Zorg en Zekerheid Leiden dus. Komende zondag moet de Vijf Meihal weer op zijn grondvesten schudden. Zorg en Zekerheid Leiden bij winst de BNXT-titel prolongeren.
David Collins sloot het duel af met 22 punten. Deion Hammond was goed voor 18 punten. Luuk van Bree kwam mede door zijn voltreffers van achter de driepuntslijn tot 14 punten. Thomas Rutherford plukte 11 rebounds van de borden. Bij Filou Oostende zette Keye van der Vuurst met 18 punten en 10 assists een double double neer.