71-58

Datum: woensdag 7 juni 2023 · 20:30

ZZ Leiden bereikt derde finale van het seizoen

Het kwam na de ruime zege van afgelopen maandag niet echt als een verrassing, maar Zorg en Zekerheid Leiden heeft op woensdagavond een plek in de finale van de BNXT play-offs definitief veilig gesteld. Spirou Basket Charleroi werd in de Vijf Meihal op een 71-58 nederlaag getrakteerd. Daardoor gaat Zorg en Zekerheid Leiden op voor de derde finale van dit seizoen.

Het is niet makkelijk om aan een terugwedstrijd te beginnen als je de uitwedstrijd al met 19 punten verschil hebt gewonnen. In die situatie verkeerde Zorg en Zekerheid Leiden immers. Het is dan zaak om niet meteen op een ruime achterstand te komen, want dat zou een tegenstander hoop doen geven dat er toch wat te halen valt.

In de weer goed bezette – en hete – Vijf Meihal kweet Zorg en Zekerheid Leiden zich van die taak. Binnen een minuut had de Leidse formatie aan de hand van Thomas Rutherford en David Collins een 4-0 voorsprong genomen. Spirou Basket Charleroi (lees: Jhivvan Jackson, die tot 23 punten kwam) deed nog wel wat terug en pakte een 6-9 voorsprong. Zorg en Zekerheid perste er een 8-0 run uit. Het was vooral in de beginfase een wedstrijd van runnetjes, want van 14-9 kwam Charleroi bij 14-16 weer langszij. Marijn Ververs en Maarten Bouwknecht (driepunter) gaven Zorg en Zekerheid Leiden weer de voorsprong aan het eind van het eerste kwart: 19-18.

In de tweede periode kwam Zorg en Zekerheid Leiden sterk uit de startblokken. Vooral via een zeer actieve Lucas Kruithof liep Zorg en Zekerheid Leiden meteen door naar een 28-18 voorsprong. Ook Stan van den Elzen was voor rust on fire. Mede door zijn twee driepunters bleef de Leidse ploeg aan de goede kant van de score, al knabbelde Spirou Basket Charleroi wel weer wat af van de Leidse voorsprong: 38-34 luidde de ruststand.

Na de pauze werd de wedstrijd bij tijden wat grimmiger. David Collins liep tegen een technische fout aan. Ververs en Milan Samardzic kregen allebei een onsportieve fout in dezelfde actie. Een opstootje kon echter voorkomen worden, waarna de wedstrijd verder voortging. De Leidse fans lieten zich horen, maar ook de uit België afkomstige supporters bleven hun ploeg tot het einde toe steunen, ook toen wel duidelijk werd dat er in Leiden niets meer te halen viel. Luuk van Bree scoorde al zijn 13 punten na rust. Zo sloot Zorg en Zekerheid Leiden het derde kwart af net een 60-47 voorsprong.

Ook Erikas Venskus deed nog een duit in het zakje. Drie minuten voor tijd mocht ook Duko Bos de bank verlaten en het veld betreden. In het laatste kwart kwamen beide ploegen niet verder dan 11-11, waardoor de wedstrijd afgesloten werd met een 71-58 overwinning.

Luuk van Bree kwam tot 13 punten, David Collins sloot af met 12 punten. Stan van den Elzen tekende voor 10 punten. Thomas Rutherford liep net een double double mis: 9 punten, 13 rebounds. Roeland Schaftenaar pakte 8 rebounds en deelde net als Collins 4 assists uit.

Door deze overwinning staat Zorg en Zekerheid Leiden voor het tweede seizoen op rij in de finale van de BNXT play-offs. Tegenstander is Filou Oostende, dat vrijdag de eerste wedstrijd thuis speelt. Zorg en Zekerheid Leiden neemt het dan zondag om 15.00 uur in de Vijf Meihal op tegen de kampioen van België.