63-76

Datum: zondag 11 juni 2023 · 15:00

ZZ Leiden benut matchpoint niet

Zorg en Zekerheid Leiden is er niet in geslaagd om in de eigen Vijf Meihal het tweede opeenvolgende kampioenschap van de BNXT League te pakken. De Leidse ploeg keek vrijwel de hele wedstrijd tegen een achterstand aan. Filou Oostende was dit keer gretiger in de Leidse sauna. Via een ruststand van 24-30 werd het uiteindelijk 63-76. Komende dinsdag vindt de beslissende wedstrijd in Oostende plaats. Kan Zorg en Zekerheid Leiden zich nog één keer oprichten?

De psychologische oorlogvoering begon pas vlak voor aanvang van de tweede wedstrijd. Filou Oostende wilde niet spelen vanwege de warmte in de zaal. Dat kwam overigens niet van de coach af. Topoverleg werd er gevoerd, maar uiteindelijk werd er toch besloten te spelen. Tien minuten lang duurde het oponthoud en wisten spelers niet waar ze aan toe waren.

Zorg en Zekerheid Leiden kende een matige opening met twee turnovers op rij. Met als gevolg dat Filou Oostende na drie minuten al een 0-8 voorsprong had genomen. Achteraf stelde coach Doug Spradley dat die start best cruciaal was. Via driepunters van Marijn Ververs en Luuk van Bree slaagde de Leidse formatie erin de achterstand te verkleinen. Met nog iets minder dan drie minuten te spelen, zette Roeland Schaftenaar Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst in deze wedstrijd op voorsprong: 12-11. Ververs zorgde vervolgens voor 14-11, maar vier punten op rij van Vrenz Bleijenbergh gaven de Belgische formatie een 14-15 voorsprong aan het eind van het eerste kwart.

In het tweede kwart kwam de Leidse aanval niet uit de verf. Filou Oostende bleef iets feller spelen en nam verder afstand van Zorg en Zekerheid Leiden. Eigenlijk wist alleen Roeland Schaftenaar in dit kwart nog wat tegengas te geven. Hij scoorde inside, maar pakte ook uit met een driepunter. Via vooral Pierre-Antoine Gillet sloeg de ploeg uit België in het laatste deel van het kwart een gaatje: 24-30. Wat vooral opviel was het spel van Deion Hammond en David Collins. Afgelopen vrijdag waren ze ongrijpbaar en scoorden ze samen 40 punten, maar deze zondag was het anders. Halverwege het duel hadden de twee Amerikanen samen drie punten gescoord.

Hammond bracht daar na de pauze meteen verandering in, maar zag aan de andere kant Olivier Troisfontaines antwoorden met een driepunter. Binnen drie minuten had Filou Oostende een gaatje van negen punten geslagen: 28-37. Halverwege het kwart kreeg Zorg en Zekerheid Leiden bij een 31-39 achterstand een run van acht punten tegen. Via scores van Thomas Rutherford en een bommetje van Van Bree sloop Zorg en Zekerheid Leiden dichterbij. Na een fout op Collins moest de Amerikaan naar de kant. Stan van den Elzen kwam binnen de lijnen om de twee vrije worpen te nemen en te benutten. Via een volgende driepunter van Van Bree was de achterstand van 16 punten gehalveerd: 41-49. Uiteindelijk werd jet derde kwart afgesloten bij een 43-52 stand.

Net als in de eerdere kwarten waren de Belgen meteen scherper. Via Alexander Barcello, Tre’Shawn Thurman (driepunter) en Nikola Jovanovic werd meteen een gat van 14 punten geslagen: 45-59 met nog iets meer dan zeven minuten te spelen. Nu staat Zorg en Zekerheid Leiden er om bekend dat de ploeg snel terug in de wedstrijd kan komen, maar daar was dit keer geen sprake van. Halverwege het kwart gaf het scorebord 51-67 aan. Wat Zorg en Zekerheid Leiden ook probeerde, Filou Oostende wist elke aanval te pareren en nam een verdiende zege mee terug naar België: 63-76. Komende dinsdag gaan beide ploegen weer op herhaling. Zorg en Zekerheid Leiden kan hoop putten uit het feit dat de ploeg in de Nederlandse en BNXT play-offs nog geen enkele uitwedstrijd heeft verloren, waar het thuis nog wel eens de mist in ging. Om dinsdag te winnen, zullen enkele spelers wel beter bij de les moeten zijn.

Roeland Schaftenaar was de enige Leidse speler in de dubbele cijfers. Hij kwam tot 14 punten, 7 rebounds, 4 assists en een efficiency van 22. Maarten Bouwknecht, die het verbaal nog aan de stok kreeg met Breein Tyree (beide spelers kregen daarvoor een technische fout), deelde 6 assists uit.