100-66

Datum: woensdag 21 december 2022 · 20:30

ZZ Leiden probleemloos naar halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft weinig moeite gehad om zich te plaatsen voor de halve finale van de Basketball Cup. De uitwedstrijd tegen Aris Leeuwarden was afgelopen zondag al gewonnen met 74-83. In Leiden waren de Friezen een maatje te klein voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met een klinkende 100-66 zege plaatste de Leidse ploeg zich voor de halve finale van het nationale bekertoernooi.

Heel even zal Aris Leeuwarden het gevoel hebben gehad dat er iets te halen viel in de Vijf Meihal. Via scores van Shaquille Doorson, Kristinn Palsson (twee vrije worpen) en Kaleb Warner stond het na twee minuten 0-6 en was de voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden geslonken tot drie punten. Vijf punten op rij van Deion Hammond en de Friese hoop smolt als sneeuw voor de zon. Diezelfde Hammond raakte in de vierde minuut bij een pass naar Wesley Alcegaire, die voor drie afdrukte, geblesseerd aan zijn enkel. De Amerikaan kon niet verder spelen. Of hij maandag tegen Heroes Den Bosch wel weer kan spelen, is de vraag.

Die driepunter van Alcegaire was de opmaat voor een 13-0 run, waarin zowel Marijn Ververs als Stan van den Elzen succesvol waren van achter de driepuntslijn. Aris Leeuwarden was niet in staat om aan te klampen en zag de Leidse ploeg na tien minuten spelen op een 27-16 voorsprong staan.

In het tweede kwart was het van hetzelfde laken een pak. Zorg en Zekerheid Leiden schoot met scherp: Alcegaire, Van den Elzen en Erikas Venskus gooiden hun bommetjes raak. Drie minuten voor rust zorgde Roeland Schaftenaar ervoor dat de Friezen gedubbeld waren: 48-24. Daarna volgde een fase waar coach Doug Spradley niet over te spreken was. Aanvallend werden er verkeerde beslissingen genomen, terwijl Aris Leeuwarden een 0-7 run eruit perste. Twee rake vrije worpen van Maarten Bouwknecht bepaalden de ruststand op 50-31.

In het derde kwart lieten Luuk van Bree en Thomas Rutherford zich wat meer zien. Beide spelers voegden na de pauze nog 10 punten aan hun totalen toe. Lucas Kruithof kwam door een rake vrije worp uit op 1 punt, maar zijn inzet was onverminderd hoog en dat leidde tot steals, blocks en een keurig genomen charge. Ook dit duel zat hij weer in de 20 minuten. Bij 73-49 werd aan het laatste kwart begonnen.

Hierin ging de Leidse ploeg nog op jacht naar de 100 punten. Bouwknecht toonde een linkshandige dunk na een steal, Van den Elzen bleef scoren en Venskus knalde maar weer eens een drietje door de ring. Ververs bezorgde een speler van Aris nog een fraaie enkelbreaker om daarna feilloos voor drie af te drukken. Van Bree dunkte de Leidse ploeg anderhalve minuut voor tijd naar 98-66, waarna Venskus een steal pakte en de 100 op het bord schoot.

Met 100-66 (en een verschil van 43 punten over twee wedstrijden) bekert Zorg en Zekerheid Leiden in januari verder. Tegenstander komt dan uit de serie tussen Heroes Den Bosch en Donar. Stan van den Elzen sloot de wedstrijd tegen Aris als topscorer met 18 punten af. Erikas Venskus tekende voor 15 punten. Thomas Rutherford was goed voor 14 punten en 8 rebounds.