79-74

Datum: maandag 26 december 2022 · 14:00
Team: Eredivisie
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

Statistieken

ZZ Leiden maakt het Heroes opnieuw lastig

Zorg en Zekerheid Leiden is op tweede kerstdag tegen de derde nederlaag van het seizoen aangelopen. Voor de tweede keer dit seizoen was aartsrivaal Heroes Den Bosch net even te sterk, al lagen er wel degelijk winstkansen voor de Leidse formatie. Aan het eind gaf het scorebord echter 79-74 aan.

Waar Heroes Den Bosch het zonder Boy van Vliet moest stellen, daar ontbrak bij Zorg en Zekerheid Leiden Deion Hammond. Dit betekende dat coach Doug Spradley in zijn opstelling moest schuiven. Hammond werd in de starting five vervangen door Stan van den Elzen. Luuk van Bree zorgde met een driepunter voor de eerste Leidse score in deze klassieker, maar van buiten de driepuntslijn vielen de Bossche schoten als rijpe appelen van de boom. Zowel Austin Price als Chris-Ebou Ndow waren in het eerste kwart allebei twee keer succesvol. Toch liet de Leidse ploeg zich na 28-16 niet als makke lammetjes naar de slachtbank voeren. Door Erikas Venskus en Roeland Schaftenaar werd de achterstand na tien minuten spelen beperkt tot slechts acht punten: 28-20.

Venskus bleef tot aan de pauze de speler met de hot hand. Halverwege het duel had de Litouwer 18 punten genoteerd tegen een percentage van 100%. Het is achteraf dan ook onbegrijpelijk dat Venskus na de pauze slechts één schot heeft kunnen nemen. Met nog zes minuten te gaan tot de rust kwam Zorg en Zekerheid Leiden voor het eerst sinds de eerste minuut dankzij een 0-10 run weer op voorsprong: 32-35. Maarten Bouwknecht benutte vervolgens tot drie keer toe een ballscreen van Schaftenaar om de Leidse ploeg naar een maximale voorsprong van negen punten te schieten: 37-46. De derde driepunter van Ndow bepaalde de ruststand op 40-46.

Meteen na de vijftien minuten tekende Wesley Alcegaire voor 40-48. De Leidse ploeg pakte vervolgens een steal, maar dat liep nergens op uit. Wat volgde was een 7-0 run van Heroes Den Bosch. Na een fout op Schaftenaar volgde het nodige oponthoud. De arbitrage ging de beelden terugkijken, er werd vanaf de tribune met water gegooid (één toeschouwer werd verwijderd) en in dat (te) lang durende oponthoud (niet de enige keer dat het terugkijken naar beelden te veel tijd vergde) kreeg Erik Braal ook nog een technische fout. Kort daarop strompelde Alcegaire met een blessure naar de kant, al zou hij later nog terugkeren.

Meer dan vier minuten stond Zorg en Zekerheid Leiden op 48 punten. De ban werd uiteindelijk gebroken door de enige score van Stan van den Elzen. Marijn Ververs tekende zelfs voor 47-52, waarna Heroes Den Bosch een time-out nam. Via Kobe Webster en Price kwam Heroes Den Bosch weer op gelijke hoogte. Na vijf punten van Bouwknecht dacht Webster zijn ploeg met een driepunter naast Zorg en Zekerheid Leiden te schieten, maar hij had niet gerekend op een buzzerbeater van ver achter de driepuntslijn van Ververs: 59-62 na drie kwarten.

Ververs opende in het laatste kwart de score, maar daarna volgde een 8-0 run van Heroes Den Bosch. Hoewel Bouwknecht en Alcegaire nog wisten te scoren, lag het momentum bij de thuisploeg. Zorg en Zekerheid Leiden bleef op het vinkentouw zitten, wat ook te danken was aan de vele missers vanaf de vrije worplijn van Heroes Den Bosch. Bij 75-72 was de laatste minuut aangebroken. Zorg en Zekerheid Leiden leed balverlies door een overtreding van de 24 seconden regel. Achttien seconden voor tijd zorgde Schaftenaar met een tip-in voor 76-74. Felle press van de Leidse ploeg, maar Ververs was te dicht op de balinnemer van Heroes Den Bosch gaan staan, wat de Leidse aanvoerder een technische fout opleverde. Verners Kohs had geen moeite met de vrije worpen en zorgde uiteindelijk voor een 79-74 eindstand.

Venskus sloot de wedstrijd af als topscorer van Zorg en Zekerheid Leiden: 18 punten. Bouwknecht en Ververs kwamen allebei tot 15 punten.