74-83

Datum: zondag 18 december 2022 · 19:00
Locatie: Sporthal Kalverdijkje, Leeuwarden

ZZ Leiden zet eerste stap richting halve finale

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de eerste wedstrijd uit de kwartfinale van de Basketball Cup in winst omgezet. In Leeuwarden werd Aris na een ruststand van 39-42 met 74-83 verslagen. Komende woensdag vindt het tweede duel plaats, dit keer om 20.30 uur in de Vijf Meihal.

Aris Leeuwarden is bezig aan een goed seizoen. De Friese formatie wist in eigen huis al te winnen van Donar en Landstede Hammers. In de rangschikking staat Aris Leeuwarden pal achter Zorg en Zekerheid Leiden. De Leidse ploeg had de thuiswedstrijd voor de BNXT League nog wel gewonnen met 87-70, maar in een bekertoernooi telt dat allemaal niet. Keevan Veinot is een van de belangrijkste spelers van Aris Leeuwarden, maar net als in het competitieduel werd hij drie kwarten lang uit de wedstrijd gehouden.

Aris Leeuwarden nam nog wel een 12-9 voorsprong, maar aan het einde van het eerste kwart was het mede door zeven punten van Deion Hammond (de Amerikaan zou daarna niet meer scoren en in het vierde kwart zelfs helemaal niet spelen) 23-23.

In het tweede bedrijf nam Aris Leeuwarden, na wat oponthoud vanwege haperende apparatuur, eerst weer een 34-31 voorsprong, maar dit keer antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden met een 0-7 run om het kwart af te sluiten meteen 39-42 voorsprong. Slechts drie Leidse spelers kwamen in dit kwart tot scoren, met als absolute uitschieter Maarten Bouwknecht die 13 van de 19 punten voor zijn rekening nam.

Net als in de eerste twee kwarten was Aris Leeuwarden na de pauze het eerste bij de les. Via een 7-0 run werd na vier minuten spelen in het derde kwart 51-46 voor de Friezen. Zorg en Zekerheid Leiden pakte vervolgens uit met een 0-13 run. Dit keer kwam de productie voornamelijk van Thomas Rutherford, Luuk van Bree en Stan van den Elzen. Ondanks een time-out van Aris Leeuwarden sloot de Leidse ploeg het derde kwart af met een 55-63 voorsprong. Bouwknecht stond op dat moment al op 20 punten, Veinot was voor Aris nog niet verder gekomen dan 2 punten.

In het vierde kwart probeerde Aris Leeuwarden terug te komen. Het verschil werd teruggebracht tot vijf punten, maar vier minuten voor tijd leek het duel beslist: 65-73. Toch kwamen de Friezen nog één keer goed terug. Twee minuten voor tijd gaf het scorebord 72-75 aan, maar het eindschot was voor Zorg en Zekerheid Leiden: 74-83.
Een overwinning met negen punten verschil in het hol van de leeuw is natuurlijk een goede uitgangspositie voor de tweede wedstrijd in Leiden. De marge is echter ook weer niet zodanig dat het woensdag een rustige wandeling naar de halve finale gaat worden.

Maarten Bouwknecht sloot het duel af met 23 punten. Roeland Schaftenaar had een double double met 12 punten en 10 rebounds. Stan van den Elzen en Luuk van Bree kwamen allebei tot 11 punten, hetzelfde eindtotaal van Veinot. Shaquille Doorson werd met 15 punten topschutter bij Aris Leeuwarden.