71-59

Datum: vrijdag 30 september 2022 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: La Meilleraie, Cholet (Frankrijk)

Europees seizoen ZZ Leiden strandt in Cholet

Zorg en Zekerheid Leiden haalde vorig seizoen nog de laatste vier van het hoofdtoernooi van de FIBA Europe Cup. Dit keer strandde de Leidse ploeg in de finale van het kwalificatietoernooi. Het in eigen huis spelende Cholet Basket was met 59-71 te sterk voor de Leidse ploeg. Ook het doelsaldo pakte niet in Leids voordeel uit.

Zorg en Zekerheid Leiden kende n de heksenketel van Cholet een goede start. Via een drietje van Luuk van Bree, die snel tegen zijn fouten opliep, een score uit een aanvallende rebound van Marijn Ververs, een drive van Deion Hammond en een dunk van Wesley Alcegaire stond het halverwege het eerste kwart 9-4 voor de Leidse ploeg. Cholet Basket had gerekend op een makkelijk avondje, maar dat pakte toch even anders uit. De voordelige marge van Zorg en Zekerheid Leiden groeide door twee drietjes van Alcegaire en een driepunter van Erikas Venskus naar 10 punten aan het einde van het eerste kwart: 23-13.

In het tweede kwart ging het scoren niet meer zo makkelijk. Alcegaire maakte er met vijf punten op rij nog wel 28-15 van, maar daarna viel Zorg en Zekerheid Leiden langzaam stil. Niettemin was de voorsprong op drie minuten voor rust nog steeds 10 punten: 31-21. Twee drietjes van Cholet, dat maar liefst 14 aanvallende rebounds pakte, brachten het publiek op de banken. Thomas Rutherford dunkte nog wel 35-27 op het bord, maar de laatste score was voor de boomlange Justin Patton: 35-29.

Na de pauze hadden beide ploegen meer moeite met scoren. Zorg en Zekerheid Leiden kwam niet verder dan negen punten en raakte de voorsprong kwijt: 39-44. Een drietje van Maarten Bouwknecht en een score van Roeland Schaftenaar brachten uitkomst: 44-46 na drie kwarten.

De start van het laatste kwart was weer voor Zorg en Zekerheid Leiden. Venskus tekende meteen voor de gelijkmaker, waarna Bouwknecht met vijf punten op rij Zorg en Zekerheid Leiden op een 51-48 voorsprong zette. Daarna regende het driepunters aan de kant van de Fransen, terwijl Zorg en Zekerheid Leiden tot twee keer toe geen schot weg kregen in 24 seconden, met als gevolg een 51-59 achterstand. Bouwknecht lokte nog wel slim een fout uit op een driepunter (drie vrije worpen raak voor 54-59), maar dichterbij kwam Zorg en Zekerheid Leiden niet meer. De driepunter vlak voor tijd zorgde nog voor 59-71, maar zowel Cholet Basket als Zorg en Zekerheid Leiden drongen in de laatste 14 seconden niet meer aan.

Even gloorde er nog hoop toen bleek dat Telenet Giants Antwerp 23 punten achter stond tegen Sporting CP, maar waar de marge daar 25 punten had moeten worden om Zorg en Zekerheid Leiden als lucky loser door te laten gaan, kwam de Antwerpse formatie terug tot 98-85 en daarmee was het Europese seizoen klaar voor Zorg en Zekerheid Leiden.

Scores: Wesley Alcegaire 13 (3 driepunters, 4 assists), Marijn Ververs 12 (6 rebounds, 5 assists, 3 steals), Maarten Bouwknecht 11, Erikas Venskus 7, Thomas Rutherford 7 (9 rebounds), Luuk van Bree 3, Deion Hammond 2, Roeland Schaftenaar 2 (5 assists) en Stan van den Elzen 2.