74-78

Datum: woensdag 28 september 2022 · 17:30
Locatie: La Meilleraie, Cholet (Frankrijk)

ZZ Leiden door naar finale kwalificatietoernooi

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zich woensdag geplaatst voor de finale van het kwalificatietoernooi voor de FIBA Europe Cup. Het Poolse Czarni Slupsk werd met78-74 verslagen. Vrijdag speelt de Leidse ploeg dan de finale tegen Cholet Basket.

Dat Zorg en Zekerheid Leiden pas laat aan het seizoen kon beginnen, werd in de openingsfase van de wedstrijd nog eens duidelijk onderstreept. De lijnen werden nog niet goed gelopen en de ballen wilden ook niet vallen. Verdedigend was de Leidse ploeg ook nog niet klaar. Via 1-7 liep de Poolse formatie door naar 3-13. Op dat moment waren er nog maar vier minuten te spelen in het eerste kwart. Maarten Bouwknecht begreep wat de Leidse ploeg en nam het heft in handen. Met een score en een onvervalste 4-point play kwam Zorg en Zekerheid Leiden snel dichterbij. Een score van Roeland Schaftenaar werd gevolgd door twee rake vrije worpen van Stan van den Elzen, zodat de stand na tien minuten toch nog in evenwicht was.

In het tweede kwart leek Zorg en Zekerheid Leiden de bovenliggende partij. Na vijf scores op rij van Bouwknecht pakte de Leidse ploeg een voorsprong van vijf punten, om die net zo snel weer kwijt te raken. Na een paar scores van Thomas Rutherford en een driepunter van Luuk van Bree kwam Zorg en Zekerheid Leiden drie minuten voor rust op een voorsprong van 8 punten: 36-28. Dat zag er goed uit, maar Czarni Slupsk kwam toch weer terug. Bij rust was de voordelige marge geslonken tot twee punten: 38-36.

Na de pauze opende Marijn Ververs meteen met vijf punten op rij (43-36), maar van achter de driepuntslijn bleven de Polen scoren en weer de leiding overnemen. Halverwege het kwart kwam Rutherford twee keer tot scoren en dit keer kreeg hij steun van Deion Hammond, die 54-50 op het bord schoot. Zorg en Zekerheid Leiden ging door en na een score van Schaftenaar was het twee minuten voor het einde van het derde kwart 62-53.

Lang kon de Leidse ploeg niet genieten van die weelde, want na een paar bommetjes van Shavon Coleman (double double met 20 punten en 11 rebounds) nam Czarni Slupsk na vier minuten in het vierde kwart weer de leiding, voor het laatst in de wedstrijd: 66-67. Zorg en Zekerheid Leiden zat vast, maar dan is er altijd nog Bouwknecht. De makkelijk scorende guard pakte zeven punten op rij, waardoor er weer een gaatje ontstond. Via een vrije worp van Hammond en een score van Van Bree werd het met nog anderhalve minuut te spelen 76-71.

Zorg en Zekerheid Leiden kreeg nog kansen om een groter verschil op de borden te spelen, maar een gemiste lay-up van Ververs en balverlies van Rutherford voorkwamen dat. Mikolaj Witlinski knalde vervolgens nog doodleuk raak van net over de middenlijn, waardoor de uiteindelijke marge slechts vier punten bedroeg: 78-74. De eerste grote klus is geklaard, vrijdag wacht een nog grotere klus.

Scores: Maarten Bouwknecht 20, Marijn Ververs 16 (4 assists), Thomas Rutherford 13 (9 rebounds), Luuk van Bree 8, Roeland Schaftenaar 6, Wesley Alcegaire 6, Deion Hammond 5, Erikas Venskus 2 en Stan van den Elzen 2.