79-105

Datum: zaterdag 8 oktober 2022 · 19:30
Team: Eredivisie
Locatie: Sporthal Sportlaan, Den Helder

Statistieken

ZZ Leiden doorbreekt grens van 100 punten

Zorg en Zekerheid Leiden heeft de openingswedstrijd van het Nederlandse deel van de BNXT League in winst omgezet. In Den Helder doorbrak de formatie van coach Doug Spradley tegen de Suns de grens van de 100 punten: 79-105.

De Leidse ploeg opende in Den Helder met Marijn Ververs, Wesley Alcegaire, Deion Hammond, Luuk van Bree en Thomas Rutherford. De deze avond nagenoeg ongrijpbare Darius Banks (27 punten tegen 91%) zette Den Helder Suns na 20 seconden op 2-0. Het zou ook de enige keer in de wedstrijd zijn dat Zorg en Zekerheid Leiden tegen een achterstand aankeek. Thomas Rutherford tekende meteen voor de gelijkmaker.

Halverwege het eerste kwart sloeg Zorg en Zekerheid Leiden een gaatje: 9-16. Deze voorsprong werd onder impulsen van Erikas Venskus en Roeland Schaftenaar zelfs uitgebreid naar een marge van 15 punten: 13-28. Troy Koehler, die enkele jaren terug nog voor de Leidse ploeg uitkwam, bepaalde de kwartstand op 20-31.

In het tweede kwart ging Venskus door met scoren. De jonge Litouwer zou halverwege al 15 punten op zijn naam hebben staan. Stan van den Elzen deed tegen zijn oude club ook een duit in het zakje. Even werd een gat van 17 punten bereikt (22-39 in de vierde minuut), maar bij het ingaan van de rust was de marge weer terug op 11 punten: 40-51.

Na de pauze hadden Alcegaire en Hammond hun vizier op scherp staan. Beide Amerikanen waren drie keer succesvol van achter de driepuntslijn. Banks en de tweede Helderse Amerikaan Jake Biss (21 punten) bleven wel scoren, maar tegen het driepuntsgeweld was Den Helder niet bestand. Met nog een kleine vier minuten te gaan stond er een verschil van 20 punten op het bord, maar het laatste woord was voor de Suns: 63-78 na drie kwarten.

In het slotkwart zorgden Schaftenaar, Alcegaire (and-1) en Venskus meteen voor een gat van 22 punten: 63-85. Daarmee was de spanning uit de wedstrijd en was het eigenlijk alleen nog de vraag of Zorg en Zekerheid Leiden aan de 100 punten zou komen. Dat gebeurde anderhalve minuut voor tijd dankzij een driepunter van Ververs: 79-101. Via vrije worpen van Rutherford en een score van Van den Elzen eindigde het duel in 79-105.

Aanvallend dus niets mis bij Zorg en Zekerheid Leiden. Verdedigend valt er nog wel wat werk te verzetten gezien de manier waarop de twee Helderse Amerikanen aan hun punten kwamen. Niettemin is het een lekkere winst in Den Helder, waar het toch vaak moeilijk spelen is in de kleine sporthal Sportlaan.

Scores: Erikas Venskus 24 (6 assists), Wesley Alcegaire 17 (3 driepunters), Deion Hammond 16 (4 driepunters), Thomas Rutherford 12 (6 rebounds), Stan van den Elzen 11, Roeland Schaftenaar 10 (83,3% schotpercentage), Luuk van Bree 7, Marijn Ververs 5 (8 assists) en Maarten Bouwknecht 3. Lucas Kruithof kwam niet tot scoren.