83-92

Datum: zaterdag 21 mei 2022 · 20:00

ZZ Leiden raakt thuisvoordeel kwijt

Zorg en Zekerheid Leiden is zaterdagavond het thuisvoordeel in de finale van de play-offs kwijtgeraakt. Heroes Den Bosch wist dat het minstens één keer in de Vijf Meihal moest winnen om de titel te kunnen pakken. De ploeg uit Den Bosch deed dat ook en won verdiend met 83-92. Zorg en Zekerheid Leiden staat nu voor de taak om in de volgepakte Maaspoort te winnen om zo het thuisvoordeel terug te pakken.

Zaterdagavond 20.00 uur, de Vijf Meihal zit lekker vol, wat zoals gebruikelijk voor veel warmte zorgt. Iedereen gaat er maar eens goed voor zitten: de eerste wedstrijd van de finale tussen Zorg en Zekerheid Leiden en Heroes Den Bosch. Dat zou tot het einde van de wedstrijd zo blijven, want de beslissing viel pas in het laatste kwart.

Mohamed Kherrazi tekende voor de eerste score, waarna Jhonathan Dunn de Leidse ploeg met een driepunter op voorsprong zette. Daarna nam Heroes Den Bosch langzaam het heft in handen. Met name Austin Price was door de Leidse ploeg niet af te stoppen. Price zou de wedstrijd afsluiten met 28 punten en 7 uit 10 driepunters. Einaras Tubutis en de weer inzetbare Arunas Mikalauskas zorgden ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden aanvankelijk in het spoor van Heroes Den Bosch wist te blijven. Totdat de Bossche formatie via een 8-0 run een voorsprong van 10 punten opbouwde: 15-25. Via een drietje van Dunn en een score van Maarten Bouwknecht werd de schade aan het eind van het eerste kwart beperkt tot vier punten: 21-25.

In de eerste drie minuten van het tweede kwart stond er een ander Zorg en Zekerheid Leiden. Via onder meer vijf punten op rij van Bouwknecht, kwam de Leidse ploeg op een 30-28 voorsprong. De 15-3 run noopte Erik Braal tot het nemen van een time-out. Met succes, want Heroes Den Bosch pakte uit met een 0-12 run, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden weer opnieuw in de achtervolging moest. Weer scoorde Bouwknecht vijf punten op rij en met nog een dikke minuut tot de rust was het 40-42. Diezelfde Bouwknecht miste bij die stand overigens een vrije worp vanwege een technische fout van Braal. Het missen van vrije worpen kwam iets te vaak voor. 9 uit 18 is geen goed percentage in wedstrijden waarin het draait om details. Een drietje van Asbjørn Midtgaard was net op tijd losgelaten om de ruststand op 43-47 te brengen.

Dunn opende de tweede helft met een driepunter, maar daarna liep Heroes Den Bosch mede dankzij twee drietjes van Price weg naar opnieuw een voorsprong van 10 punten: 48-58. En opnieuw slaagde Zorg en Zekerheid Leiden erin om weer helemaal terug te komen in de wedstrijd. De grote aanjager was Worthy de Jong en dat werd opgepikt door Tubutis en Luuk van Bree, die allebei doorkwamen met driepunters. Nadat De Jong een steal met een dunk had bekroond, stond het opeens 66-65 voor de Leidse ploeg. Een drietje van Clay Mounce werd met gelijke munt terugbetaald door Bouwknecht, zodat het na drie kwarten 69-69 stond.

Van Bree begon het vierde kwart met een bommetje om de maximale voorsprong van Zorg en Zekerheid Leiden op drie punten te bepalen: 72-69. Met nog zes minuten te gaan, was de marge na een score van Bouwknecht (topscorer met 19 punten) nog steeds drie punten: 76-73. Met zijn zoveelste driepunter zette Price beide ploegen weer naast elkaar. Zorg en Zekerheid Leiden kreeg het aanvallend steeds lastiger en zag een 77-76 voorsprong veranderen in een 77-82 achterstand. Dunn benutte nog een vrije worp, maar verder dan dat kwam de thuisploeg niet. Met nog één minuut te spelen, genoot Heroes Den Bosch een veilige 78-89 voorsprong. Dunn counterde nog wel met een drietje, maar het leed was al geschied. Met 83-92 haalde Heroes Den Bosch het thuisvoordeel weg uit Leiden.

“Heroes Den Bosch was beter”, stelde coach Geert Hammink na afloop. “Wij hebben dat voor hen gecreëerd.” Hammink zag een hogere intensiteit bij de ploeg uit Den Bosch. Vooral de second chance points (10 om 24) hadden Zorg en Zekerheid Leiden pijn gedaan. Maandagavond zal moeten blijken wat de Leidse ploeg van deze nederlaag heeft geleerd.