74-90

Datum: maandag 23 mei 2022 · 20:00
Locatie: De Maaspoort, Den Bosch

ZZ Leiden trekt stand recht

Zorg en Zekerheid Leiden heeft het thuisvoordeel weer teruggehaald door in Den Bosch met 74-90 van Heroes Den Bosch te winnen. De Leidse ploeg opende agressief en nam meteen een ruime voorsprong. Vroeg in het begin was er al een marge van 20 punten (10-30). Heroes Den Bosch kwam in het laatste kwart nog één keer terug tot zes punten (67-73), maar verder liet de Leidse ploeg het niet komen. Vooral van achter de driepuntslijn wist Zorg en Zekerheid Leiden zich te manifesteren met 16 rake treffers uit 25 pogingen. Komende woensdag gaat de serie weer verder in Leiden, waar om 19.00 uur begonnen wordt.

Waar afgelopen zaterdag Heroes Den Bosch agressiever aan de wedstrijd begon, daar waren de rollen nu omgedraaid. Zorg en Zekerheid Leiden speelde een strakke, fysieke verdediging en was er vaak snel uit. Het duurde even voor de pot echt op gang kwam, want na iets meer dan drie minuten was het 1-2 en had Austin Price, afgelopen zaterdag nog goed voor 28 punten, reeds twee vrije worpen gemist. Price zou het duel overigens eindigen zonder een punt gescoord te hebben.

Via back-to-back driepunters van Asbjørn Midtgaard en Jhonathan Dunn liep de Leidse ploeg binnen een halve minuut uit naar een 1-8 voorsprong en moest coach Erik Braal in een time-out vluchten. Na een score van Arunas Mikalauskas bracht Einaras Tubutis met een driepunter het verschil op 10 punten: 3-13. Twee sterke drives van Tubutis en een drietje van Mikalauskas verder was het al 5-20. Een driepunter van Dunn bepaalde de stand aan het einde van het eerste kwar op 10-23.

Ook de start van het tweede kwart was voor Zorg en Zekerheid Leiden. Met zeven punten op rij zorgde Luuk van Bree voor 10-30. Een score uit een aanvallende rebound van Peter Olisemeka bracht halverwege het kwart een verschil van 21 punten op de borden: 15-36. Daarna begon Heroes Den Bosch ook wat makkelijker te scoren. Shane Hammink en Thomas van der Mars kwamen goed door. De ploeg uit Den Bosch plaatste een 9-0 run en kwam terug tot 11 punten: 27-38. Via Maarten Bouwknecht en Dunn hield Zorg en Zekerheid Leiden stand tot de rust: 33-47.

Na de pauze bleef het spelbeeld lange tijd hetzelfde. Telkens als Heroes Den Bosch een run inzette, antwoordde Zorg en Zekerheid Leiden met driepunters van Dunn (zeven stuks), Marijn Ververs en Mikalauskas. Na een dunk van Olisemeka na een aanvallende rebound en assist van Dunn, kwam Bouwknecht na een steal ook nog door met een dunkje voor 47-65. In de laatste anderhalve minuut van het derde kwart haalde Heroes Den Bosch nog wel vijf punten van de achterstand af: 52-76.

Heroes Den Bosch begon het laatste kwart met een alley-oop dunk van Mounce (goed voor 22 punten), maar Zorg en Zekerheid Leiden reageerde met een alley-oop dunk van Olisemeka op een pass van Bouwknecht. Toch was het verschil na twee minuten nog maar 10 punten: 59-69. Een 4-point play van Worthy de Jong kwam voor de Leidse ploeg als geroepen. Met nog zes minuten te gaan, was Heroes Den Bosch wel genaderd tot op zes punten. Een drietje van Van Bree kwam op het juiste moment. Na een technische fout van Dwayne Lautier-Ogunleye voor flopping benutte Bouwknecht de vrije worp, waarna Midtgaard met een schotje over Van der Mars heen weer voor een gaatje van 10 punten zorgde: 69-79. De laatste 11 Leidse punten kwamen allemaal op naam van Dunn, die met 25 punten topscorer werd. Bouwknecht eindigde met 13 punten, Van Bree tekende voor 12 punten.

Zorg en Zekerheid Leiden gaf in de verdedigende rebound niet al te veel weg. Heroes Den Bosch had 8 second chance point uit 7 aanvallende rebounds, Zorg en Zekerheid Leiden kwamtot 6 punten uit 6 aanvallende rebounds. Buiten dat de Leidse ploeg enorm goed van buiten de driepuntslijn stond te schieten (vlak na het rustsignaal gooide Mikalauskas van net over de middenlijn de bal ook nog raak), werd er vooral geprofiteerd van de 16 Bossche turnovers. Daar haalde Zorg en Zekerheid Leiden namelijk 23 punten uit, terwijl Heroes Den Bosch maar 6 punten maakte uit de 10 Leidse turnovers.