71-69

Datum: zaterdag 14 mei 2022 · 20:00
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

ZZ Leiden bereikt finale play-offs

Zorg en Zekerheid Leiden heeft voor het tweede jaar op rij de finale van de play-offs bereikt en weer is Heroes Den Bosch de tegenstander. Landstede Hammers vocht voor wat het waard was en speelde de beste wedstrijd uit de serie. In het vierde kwart kwam de ploeg uit Zwolle op voorsprong, Zorg en Zekerheid Leiden reageerde met drie driepunters op rij. Landstede kreeg met nog 7 seconden te gaan de laatste aanval om een verlenging af te dwingen of met een driepunter zelfs de winst te pakken. Er kwam geen schot en dus werd het 71-69 en gaat Zorg en Zekerheid Leiden door naar de finale.

Zorg en Zekerheid Leiden opende de derde wedstrijd in deze serie wederom met Marijn Ververs, Lucas Kruithof, Jhonathan Dunn, Asbjørn Midtgaard en Einaras Tubutis. Binnen een minuut opende Deense center met een driepunter, maar door zes punten op rij van Ralf de Pagter nam Landstede Hammers na drie minuten spelen een 5-8 voorsprong. Zorg en Zekerheid Leiden reageerde attent en plaatste meteen een 6-0 run. Een driepunter van Ververs zette de Leidse ploeg op 16-10. Worthy de Jong bepaalde de stand na 10 minuten op 23-14.

In het tweede kwart noteerde Luuk van Bree vijf punten op rij, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden met 30-21 voor kwam te staan. De Pagter en Thorir Thorbjarnarson brachten Landstede Hammers weer terug tot op vier punten. Een nieuwe driepunter van de goed spelende Ververs (12 punten, 8 assists en 5 steals) zorgde twee minuten voor rust voor een verschil van 10 punten: 38-28. Met een rake vrije worp besloot Lucas Kruithof de eerste helft: 41-30. Er leek geen vuiltje aan de lucht. Vooral de acht aanvallende rebounds deden Landstede Hammers pijn.

Het derde kwart was echter niet aan de Leidse ploeg besteed. In de eerste drie minuten wist Zorg en Zekerheid Leiden de Zwolse formatie op 10 punten achterstand te houden. Daarna bleef de formatie van coach Geert Hammink vier minuten zonder score. Landstede Hammers was er snel bij om de marge te verkleinen: 45-41. Anderhalve minuut voor het einde kwart bedroeg de marge nog maar twee punten. De Jong kwam vervolgens door met een linkshandige dunk om de Leidse ploeg weer even lucht te geven. Na een and-1 van Mike Schilder gaf het scorebord na drie kwarten 51-50 aan.

De Pagter zette Landstede Hammers aan het begin van het laatste kwart op een 51-52 voorsprong. Van Bree en Peter Olisemeka brachten de Leidse ploeg weer aan de goede kant van de score. Bij 55-54 sloeg Zorg en Zekerheid Leiden toe met drie driepunters op rij van Van Bree, De Jong en Midtgaard. Daar was weer een voordelige marge van 10 punten met nog vijf minuten te spelen. Vier punten op rij van Midtgaard (double double met 16 punten en 12 rebounds) bracht de stand op 70-56 met nog drie minuten te spelen.

Opeens lukte er weinig meer bij Zorg en Zekerheid Leiden. Landstede Hammers vocht voor de laatste kans en wist een paar Leidse turnovers en te snelle schoten af te dwingen. Na een onsportieve fout van Ververs werd het 70-67. Na een misser van Dunn benutte Thorbjarnarson twee vrije worpen voor 70-69 met nog elf seconden twee vrije worpen. Time-out Geert Hammink. Landstede Hammers zette Midtgaard op de lijn. De Leidse center wist slechts één vrije worp te benutten. Het laatste schot van de Hammers bleef echter uit, waardoor Zorg en Zekerheid Leiden net als afgelopen seizoen doorgaat naar een finale tegen Heroes Den Bosch.