79-89

Datum: donderdag 12 mei 2022 · 19:30
Locatie: Landstede Sportcentrum, Zwolle

ZZ Leiden komt op matchpoint

Zorg en Zekerheid Leiden heeft zichzelf in een goede positie gemanoeuvreerd. Landstede Hammers wist in eigen huis wel meer tegenstand te bieden, stond bij rust ook voor (48-45), maar moest in de laatste zes minuten veel terrein prijsgeven. Door de uiteindelijke 79-89 overwinning, heeft Zorg en Zekerheid Leiden matchpoint verkregen en kan de serie komende zaterdag al beslist worden.

Waar Zorg en Zekerheid Leiden (nog wel spelend zonder Arunas Mikalauskas) met dezelfde vijf startte als afgelopen dinsdag, daar had bij Landstede Hammers Mike Schilder de startende plek ingenomen van Thorir Thorbjarnarson. Jhonathan Dunn voelde zich in zijn oude thuishaven als een vis in het water en zorgde voor 9 van de eerste 12 punten van de Leidse ploeg, die op dat moment met 9-12 voor stond. De enige andere score was een driepunter van Lucas Kruithof.

Bij een 11-15 stand, halverwege het eerste kwart, kwam Worthy de Jong binnen de lijnen. In korte tijd was de teruggekeerde guard goed voor 8 punten. Aan Zwolse zijde was Noah Dahlman dit keer wel van de partij. De Amerikaanse center/forward zou het duel afsluiten met 30 punten. Het eerste kwart werd afgesloten met een 26-26 gelijke stand.

In het tweede kwart liep Landstede door twee driepunters op rij van Thorbjarnarson uit naar een 36-29 voorsprong, maar Zorg en Zekerheid Leiden haakte weer aan door een driepunter van Maarten Bouwknecht en een score van De Jong. Vlak voor rust was Landstede weer weggelopen naar een voorsprong van zes punten, maar een drietje van Dunn zorgde voor een ruststand van 48-45.

Meteen na de pauze plaatste Zorg en Zekerheid Leiden een tussensprintje om na een dunk van de voor rust onzichtbare Asbjørn Midtgaard met 48-52 voor te staan. Landstede Hammers wist deze uitlooppoging nog wel te weerstaan, maar in de laatste vier minuten van het derde kwart ontstond er wederom een gaatje door onder meer een alley-oop pass van Bouwknecht op Midtgaard. Bij 62-69 werd het derde kwart afgefloten.

Zorg en Zekerheid Leiden opende het laatste bedrijf meteen met een driepunter van Luuk van Bree om een gat van 10 punten te slaan: 62-72. Landstede Hammers moest wel terug in de wedstrijd zien te komen om een 2-0 achterstand in deze serie te vermijden. De Zwolse ploeg kwam inderdaad terug tot 71-74 met nog een kleine zes minuten te spelen. De hard werkende Peter Olisemeka zorgde met enkele aanvallende rebounds voor tweede kansen voor de Leidse ploeg. Zelf benutte hij een vrije worp, waarna Dunn (goed voor 25 punten) weer vier punten op rij liet aantekenen voor 71-79 met nog iets meer dan drie minuten te spelen.

Naba Echols, die namens Landstede tot 16 punten kwam, hield de Zwolse hoop nog even levend, maar na een score van De Jong en Midtgaard was er weer een gat van 10 punten geslagen. Toen Kevin Bleeker met nog iets meer dan twee minuten te spelen zijn tweede onsportieve fout maakte, en dus uitsluiting, was het eigenlijk wel gedaan. De Jong benutte twee vrije worpen en uit de balinname volgde een fraaie alley-oop pass van Dunn naar Midtgaard. Met nog anderhalve minuut te spelen zorgde Einaras Tubutis voor het grootste verschil in de wedstrijd: 73-89. Dat Landstede er nog twee drietjes ingooide, was alleen nog voer voor de statistici.

Midtgaard werd na Dunn de tweede scorer door in de tweede helft 13 van zijn 14 punten te scoren. Tubutis eindigde op 13 punten. De Jong speelde ondanks een langdurige afwezigheid weer als vanouds: 12 punten (tegen 80% schot), 3 rebounds, 6 assists, 2 steals en 1 block voor een efficiency rating van 19. Alleen Dunn zat met een rating van 24 nog hoger. Olisemeka pakte in 13 minuten speeltijd 9 rebounds, het hoogste aantal rebounds in deze wedstrijd.