91-79

Datum: dinsdag 10 mei 2022 · 20:00
Team: Eredivisie
Locatie: Vijf Meihal, Leiden

Statistieken

ZZ Leiden opent play-offs met winst

Zorg en Zekerheid Leiden is de play-offs goed begonnen. Hoewel de ploeg het moest stellen zonder Arunas Mikalauskas en Worthy de Jong werd Landstede Hammers in de openingswedstrijd van de halve finale met 91-79 teruggewezen. Bij rust genoot Zorg en Zekerheid Leiden al een kleine voorsprong: 41-36. Donderdag is wedstrijd 2 in Zwolle.

Door de afwezigheid van Mikalauskas moest coach Geert Hammink enigszins puzzelen. De Leidse coach besloot om Lucas Kruithof te laten starten, samen met Asbjørn Midtgaard, Einaras Tubutis, Marijn Ververs en Jhonathan Dunn. In de eerste twee minuten ging het duel nog gelijk op met Leidse scores van Midtgaard en Dunn, terwijl Dragos Diculescu vier punten voor de Hammers liet aantekenen. Via drietjes van Midtgaard en Dunn, die tegen zijn oude werkgever speelde, liep Zorg en Zekerheid Leiden uit naar 13-4. De time-out van Herman van den Belt kon dan ook niet uitblijven.

Toch slaagde Landstede Hammers er niet in om meteen terug te komen. Noah Dahlman werd door de Leidse verdediging goed in bedwang gehouden. De Zwolse center zou de wedstrijd afsluiten met 7 punten, 6 rebounds en 6 turnovers. Maarten Bouwknecht en Luuk van Bree vielen goed in, waardoor het na 10 minuten spelen 24-15 stond.

Na een score van Quincy Tjon Affo (drive met bord) en een bommetje van Van Bree werd het verschil meteen al op 12 punten gezet: 29-17. Met nog drie minuten te spelen, zorgde Tubutis voor het grootste verschil in de eerste helft: 39-26. In de laatste twee minuten voor de pauze deed Landstede via Dahlman en Kevin Bleeker nog het nodige terug, waardoor de marge bij het ingaan van de rust was teruggebracht tot 5 punten: 41-36.

Meteen na de pauze kwam Landstede Hammers terug tot 4 punten: 44-40. Een driepunter van Kruithof zorgde ervoor dat Zorg en Zekerheid Leiden weer even wat lucht kreeg. Een lay-up van Ververs bracht het verschil weer op 9 punten: 49-40. Halverwege het derde kwart werd het even een fysiek spelletje. Mike Schilder liep tegen een technische fout aan nadat hij de bal een rotschop had gegeven. Dunn benutte de vrije worp en zorgde ook voor een score uit het balbezit. Ineens was de marge weer 10 punten: 55-45. Een steal van Ververs stelde Dunn in staat om lekker uit te halen met een dunk.

Landstede kwam vier minuten lang niet meer tot scoren, terwijl Bouwknecht en Dunn nog maar eens de trekker van ver overhaalden: 62-47. Een driepunter van Jerom Oude Aarninkhof werd met gelijke munt terugbetaald door Ververs. Drie rake vrije worpen van Naba Echols werden weer gevolgd door een volgende driepunter van Bouwknecht. Met nog een kwart te gaan, had Zorg en Zekerheid Leiden een ruime voorsprong opgebouwd: 70-55.

De eerste twee scores van het vierde kwart waren voor Landstede Hammers, maar daarna pakte Zorg en Zekerheid Leiden het weer goed op. Van Bree kwam door met een driepunter, Bouwknecht gooide een alley-oop pass naar Peter Olisemeka die dat goed op waarde schatte, Van Bree rondde een steal van Ververs af en Dunn benutte twee vrije worpen. In korte tijd – nog geen twee minuten – was er een gat van 20 punten geslagen: 79-59.

Landstede Hammers probeerde van alles, kwam ook wel iets dichterbij, maar telkens was er iemand die het juiste antwoord had. Dunn met zijn 29ste punt, Tubutis met een half hoekje, Bouwknecht met een lay-up. Zo werd het met nog twee minuten te gaan 85-70. Echols ging nog een paar keer coast-to-coast, maar de door Van den Belt neergezette zoneverdediging kreeg twee driepunters van Bouwknecht te verwerken. Bij 91-79 kwam er een einde aan het duel.

Jhonathan Dunn werd topschutter met 29 punten, Maarten Bouwknecht kwam tot 21 punten. Met 11 punten zat Luuk van Bree ook nog in de dubbele cijfers.

Donderdag gaat de serie in Zwolle verder. Of Arunas Mikalauskas en Worthy de Jong, die omgekleed meedeed aan de warming-up, dan wel inzetbaar zijn, is nog even afwachten.